Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Čočkový prejt

Čočkový prejt

21.7.2017 - AndreaP.

Semena čočky se vaří poměrně krátce (předem ale vždy namočíme), zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu.

Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra. V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě. Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.

V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle podávají s rýží a roti.

My si dnes z tého vynikající luštěniny připravíme prejt. Inspirace byla nalezena v Krkonošské kuchařce.

Potřebujeme :

  • 1/2 kg čočky
  • 1/2 kg jáhel
  • česnek
  • pepř
  • majoránka
  • 1 cibule
  • nové koření
  • sádlo

 

Čočku přebereme, řádně opereme a necháme přes noc namočenou. Druhý den jí napolo uvaříme. Přidáme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a společně dovaříme doměkka.

Odstavíme, okořeníme, přidáme na sádle usmaženou cibulku a dáme na dobře vymaštěný pekáč do trouby upéct.

Kdysi se za dob našich babiček podávalo s kysaným zelím nebo s okurkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz