Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf a obdobně); formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum.
Na ananasovou bábovku potřebujeme :
- 200 g cukru moučka
- 3 celá vejce
- 2 dcl oleje
- vanilkový cukr
- 1 ananasový kompot
- vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl)
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- 500 g polohrubé mouky
- tuk na vymazání formy
- strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků.
Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto.
Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160 °C a dopečeme.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.