Český Metropol je symbolem rodinných oslav a přátelských setkání, ke kterým patří drobné občerstvení, jako jsou chlebíčky. A jelikož se blíží Velikonoce, kdy se často vzájemně navštěvujeme s blízkými či kamarády, připravili jsme pro vás ve spolupráci s českou herečkou, a také známou kuchařkou Markétou Hrubešovou sérii receptů na jarní chlebíčky, které si vychutnáte nejlépe právě ve spojením s tímto hořkosladkým aperitivem. Rychlé a hlavně velmi chutné pohoštění pro čekanou i nečekanou návštěvu zaručeno!
Chlebíček s nivou
Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?
50 g nivy, 2 lžíce másla, 1 lžíce zakysané smetany, hrst ořechů (vlašské, lískové nebo para ořechy), hrst červeného hroznového vína, špetku cukru, trochu soli
Jak na to?
1. Hrozny rozpulte a zbavte peciček.
2. Dejte je do pánve spolu s cukrem, solí a lžící vody. Na mírném plameni nechte vodu odpařit a ovoce lehce zkaramelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.
3. Na jiné pánvi opečte nasucho ořechy, dejte si však pozor na teplotu, aby Vám nezhořkly. Nechte zchladnout.
4. V misce utřete do hladké pěny nivu s máslem a zakysanou smetanou.
5. Pečivo potřete směsí a na závěr dozdobte karamelizovaným vínem a ořechy.
Tip Markéty:
Pokud chcete připravit lehčí verzi chlebíčku, použijte místo másla tvaroh a vše namažte na celozrnné pečivo. Recept můžete připravit také ve variantě s hruškou, kdy místo hroznů nakrájíte pevné hrušky zbavené jadřinců.
Chlebíček s hráškovou pěnou
Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?
100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarellu, 2 lžíce žervé, špetku cukru, špetku soli, citrónovou šťávu, lístky bazalky na ozdobu
Jak na to?
1. Hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 2 min.
2. Sceďte (trochu vývaru si uschovejte) a propláchněte ledovou vodou.
3. Do vyšší nádoby dejte hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujte tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolte zchladlým vývarem.
4. Ochuťte citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli.
5. Mozarellu nakrájejte na plátky.
6. Pečivo potřete směsí, na každý chlebíček položte plátek mozzarelly a ozdobte lístkem bazalky.
Tip Markéty:
Chlebíček můžete ozdobit také slaninovým chipsem nebo kostičkami šunky od kosti. Kromě klasické veky můžete mazat například na krajíčky dobrého venkovského chleba nebo bezlepkový chléb.
Více receptů spolu s tipy na drinky z Metropolu najdete na www.mujmetropol.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.