Do začátku nového roku spousta lidí vstupuje s pár kily navíc a těžkým žaludkem. Mohou za to různé sváteční dobroty, kterými se o Vánocích a silvestru často přecpáváme. Kdo se chce nadbytečných tukových zásob zbavit, nemusí hned přejít na přísnou dietu. Stačí zařadit do jídelníčku lehčí a zdravější jídla a vše doplnit trochou pohybu. Přinášíme čtyři tipy na lehké obědy, které jsou jednoduché na přípravu, aby vám šlo hubnutí jednodušeji a s chutí.
Salát z luštěnin a hlívy
Suroviny
- salát
- 200 gramů žlutého hrachu
- 150 gramů hlívy ústřičné
- 1 žlutá paprika
- 3 lžíce červené nakrájené papriky Znojmia
- 2 mrkve
dresink
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladkolisté petržele
- 1 lžička medu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Žlutý hrách namočíme přes noc a uvaříme podle návodu.
V míse prošleháme ingredience na dresink – olivový olej, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, hořčici a med. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
Přisypeme ještě teplý hrách a dobře promícháme. K hrachu přidáme naloženou papriku, proužky čerstvé papriky a mrkev nakrájenou na slaboučká kolečka. Ještě jednou prohodíme.
Hlívu po žebrech natrháme na proužky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme ji do salátu a hned podáváme.
Mrkvové placičky s červenou řepou a křenovým dipem
Suroviny
- 1 červená řepa
- 2 vejce
- lžíce Křenex Znojmia
- 3 mrkve
- 150 ml zakysané smetany
- olej na smažení
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Mrkve a řepu očistíme. Polovinu od každého druhu nastrouháme najemno a druhou půlku nahrubo.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme na sníh a žloutky smícháme s nastrouhanou zeleninou. Osolíme, opepříme a nakonec zapracujeme bílkový sníh.
Na dip smícháme křenex se zakysanou smetanou a dáme zatím stranou.
Na pánvičce rozehřejeme olej. Naběračkou nebo lžící odebíráme zeleninovou hmotu a rovnou ji vkládáme do oleje. Trochu ji rozhrneme do placičky a krátce opečeme po obou stranách.
Upečené placičky podáváme hned teplé s křenovým dipem.
Fenykl zapečený s tymiánem a bílým vínem
Suroviny
- 4 kusy čerstvého fenyklu
- 2 stroužky česneku
- hrst černých oliv
- 3 snítky tymiánu
- 2 lžíce másla
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- krájená rajčata Otma Gurmán
Postup
Fenykl opereme, odřízneme dřevnaté řapíky a rozkrájíme na čtvrtky. Větší bulvy překrojíme klidně na osminky. Vložíme do osolené vroucí vody a 5 minut povaříme. Slijeme a necháme okapat.
Na pánvi rozpustíme máslo a dalších zhruba 10 minut fenykl opékáme. Potom ho vyjmeme z pánvičky a přendáme do zapékací misky.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V pánvičce krátce orestujeme prolisovaný česnek, zalijeme bílým vínem a promícháme ode dna. Necháme chvilku prudce vařit. Potom stáhneme teplotu, vyklopíme na pánvičku plechovku krájených rajčat, přidáme tymián a ještě chvilku povaříme.
Hotovou omáčku přelijeme přes fenykl, přidáme černé olivy, posypeme parmazánem a dáme zapékat do předehřáté trouby.
Pečeme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a fenykl nezvláční.
Podáváme jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.
Těstoviny s kuřecím masem, bazalkou a rajčaty
Suroviny
- 300 gramů těstovin
- 200 gramů kuřecího masa
- cuketa
- cibule
- hrst bazalky
- italská omáčka Otma Gurmán
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- strouhaný parmazán na posypání
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujte na rozpáleném oleji. Přidáme kuřecí maso nakrájené na menší kostky, osolíme a opékáme 10 minut.
Poté přidáme i cuketu nakrájenou na zhruba centimetrové kostičky a vaříme dalších 10 minut.
Mezitím uvaříme těstoviny (například penne nebo farfalle) v osolené vodě podle návodu.
Kuřecí maso a cukety zalijeme italskou omáčkou a necháme už jenom krátce prohřát.
Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a zalijeme rajčatovou směsí. Ozdobíme čerstvou bazalkou a parmazánem a hned podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.