Kysané zelí patří už po staletí k tradiční české kuchyni. Pro naše předky bylo kromě oblíbené pochoutky také důležitým zdrojem vitamínu C v zimních měsících. Kysané zelí má blahodárné účinky na náš organismus, udržuje ho v rovnováze a pomáhá od nejrůznějších neduhů.
Salát s jablky a zelím
Ingredience:
- 0,5 hlávky čínského zelí
- 1 ks zelené jablko
- 1 červené jablko
- 320 g zelí bílé Znojmia (kysané nebo sterilované)
- Pepř, sůl
Dresink
- 4 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce vinného octu
- 1 lžička medu
Do salátové mísy dáme všechny ingredience na dresink a dobře promícháme.
Jablka omyjeme, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na jemné proužky nebo kostičky.
Bílé zelí vyklopíme do cedníku a necháme okapat. Přebytečný nálev vymačkáme rukou. Zelí můžeme pokrájet na menší kousky. Čínské zelí také nakrájíme.
Oba druhy zelí a jablka smícháme a dáme do mísy k dresinku. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
5 důvodů, proč si dát právě teď kysané zelí
Pokud si kysané zelí nevyrábíte přímo v domácích podmínkách, měli byste při výběru zelí v obchodě sáhnout po tom, které je vyráběné přírodní cestou. „Zelná krouhanka zraje v našich tancích šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez přídavku chemických látek. Tento způsob odpovídá domácímu způsobu výroby zelí,“ vysvětluje Jiří Mikyska, odborník na vývoj a kontrolu jakosti ze společnosti Hamé.
Shrnuli jsme pět nejpádnějších důvodů, proč je dobré právě teď v zimě kysané zelí zařadit do jídelníčku.
1. Posiluje imunitu
Kysané zelí obsahuje obrovskou nálož vitamínů. Například různé druhy vitamínů C, B, H a E, také bílkoviny a kyselinu jablečnou, citronovou nebo mravenčí. Při skladování množství obsažených vitamínů klesá jen pomalu oproti jiným druhům zeleniny. Díky dostatku prospěšných látek náš organismus lépe odolá nemocem.
2. Zlepšuje trávení
Zelná šťáva prokazatelně pomáhá při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů a pomáhá snižovat kyselost žaludku. Bakterie mléčného kvašení zlepšují rovnováhu žaludeční mikroflóry, proto je dobré ho jíst například po užívání antibiotik, které narušuje normální bakteriální prostředí ve střevech. Pomáhá také proti chronické zácpě.
3. Očišťuje organismus
Díky tomu, že kysané zelí zlepšuje funkci střev, pomáhá k očišťování našeho těla. Zároveň zelí působí díky obsahu draslíku močopudně a organismus se rychleji zbavuje škodlivých látek. Na zvýšené konzumaci této potraviny jsou založeny různé očistné kůry, které využívají toho, že zelí s sebou při průchodu střevy strhává usazeniny, a zlepšuje tak funkci trávicího systému.
4. Osvěží i mysl
Kromě neduhů těla pomáhá kysané zelí léčit i pošramocenou psychiku. Zvlášť v tmavých zimních dnech není mnoha lidem zrovna veselo. Kysané zelí obsahuje vitamín B12, který pomáhá lépe snášet stres, zlepšuje náladu a napomáhá dobrému chodu nervové soustavy. Ve starověkém Římě dokonce zelí považovali za afrodiziakum.
5. Dodá sílu vlasům a nehtům
Kysané zelí obsahuje kromě mnoha dalších minerálů také křemík, což je důležitá látka pro zdraví nehtů a vlasů. Díky němu se vlasy a nehty méně lámou a kůže se lépe prokrvuje a získá mladistvější vzhled. Zelná šťáva se doporučuje jako domácí lék na vypadávání vlasů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.