Přibližně od začátku 60. let 20. století roste zájem o ovesné vločky v souvislosti s jejich pozitivním působením na lidské zdraví. Studie dokazují, že každodenní konzumace jedné misky ovesných vloček může snižovat hladinu cholesterolu v krvi, navíc snižují vysoký krevní tlak. Z ovesných vloček se připravuje především ovesná kaše, v současnosti nejčastěji nasladko; může však být i slaná. Vločky se krátce povaří v mléce a kaše se může obohatit nakrájeným čerstvým nebo sušeným ovocem, skořicí a dosladit medem či cukrem. Vločky lze pro zpestření též opražit. V racionální výživě slouží ovesné vločky též jako základ pro výrobu karbanátků a pomazánek.
My jsi dnes z ovesných vloček připravíme puding.
Potřebujeme :
- 20 g ovesných vloček
- 50 g mléka
- sůl
- 30 g jablek
- 20 g másla
- 20 g práškového cukru
- vejce
- mletá skořice
- vanilinový cukr
- citrónová kůra
- 10 g ořechů
- 10 g strouhanky
- máslo
Ovesné vločky v troubě mírně opražíme na plechu. Teplé je zalijeme osoleným mlékem a necháme nabobtnat. Máslo ušleháme se žloutkem a polovinou cukru. Přidáme vločky, nastrouhané jablko, špetku skořice, vanilku, citrónovou kůru, postrouhané ořechy, strouhanku a sníh ušlehaný s druhou polovinou cukru.
Připravenou hmotu rozdělíme do dvou vymaštěných a strouhankou vysypaných šálků. Vložíme do kastrolku, ve kterém vaří asi centimetr vody, přikryjeme a na mírném ohni vaříme zhruba 10 minut. Necháme přikryté dojít, vyklopíme na talíř, polijeme ovocnou šťávou a podáváme.
(zdroj Wikipedie * fotografie pouze ilustrační)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.