Topinka je krajíc chleba, který je opečený nasucho nebo na rozpáleném sádle, ztuženém rostlinném tuku nebo rostlinném oleji. Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd.
Na pikantní masovou směs potřebujeme :
- 30-40 dkg libového masa (vepřová kýta, kotleta nebo drůbeží)
- 3 větší cibule
- 1 větší paprika (1/2 do jídla, 1/2 na ozdobu)
- 4 rajčata (3 do jídla, 1 na ozdobu)
- 5 stroužků česneku (2 do jídla, 3 na topinky)
- Solamyl
- kečup ostrý
- čili omáčka
- sůl
- sojová omáčka
- trochu gril
- koření
- chléb
- olej
- 1 láhev dobrého červeného vína na zapití
Ve woku rozpálíme olej a vložíme na nudličky nakrájené maso a na plátky pokrájené 2 stroužky česneku, necháme asi 2 minuty osmahnout, přidáme lžíci až dvě (dle chuti) sojové omáčky, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 kávové lžičky soli (raději méně, protože kečup a sojová omáčka jsou také slané) a na slabé plátky na kroužky nakrájenou cibuli. Po 2 minutách přidáme nakrájenou na proužky papriku, rajčata, asi tak 1dcl ostrého kečupu (může být více) a trochu čili omáčky (dle oplechování naší ústní dutiny). Přidáme 1 až 1a 1/2 lžičky Solamylu (na zahuštění) povaříme další 2 minuty, aby paprika trochu změkla. Pak už jen ochutnáme a dle chuti a hustoty přidáme kečup, sůl nebo trochu čili. Wok odstavíme z ohně a přikryjeme poklicí.
Rozpálíme olej a osmažíme tak 8 topinek, natřeme česnekem, obložíme směsí, zasypeme roztrouhaným sýrem a ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.
Z této směsi po přidání čalamády, trochu sladké sojové omáčky nebo cukru a 2 lžiček hořčice, vznikne domácí "katův šleh" a lze podávat s hranolky.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.