Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci.
Na dnešní recept potřebujeme :
- 250 g pohankové mouky
- 600 ml vody
- špetka soli
- 1-2 vejce
- případně 1 lžíce moučkového cukru
Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chceme-li připravovat jen sladké palačinky (se zavařeninou, šlehačkou, sladkým krémem, apod.), mužeme těsto trochu osladit cukrem.
Necháme chvíli odstát (15 - 20 minut). Teflonovou pánev pokapeme jemně olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm).
Ještě teplé (ale i studené) mužeme potřít zavařeninou (posypeme sekanými ořechy), stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáváním postříkáme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.
Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě.
Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik.
Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když takto naplněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte (petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty, příp. kuličkou rybízu) a propícháte párátky.
Zdroj: www.probio.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.