Podle písemných záznamů se fenykl sladký rozšířil z dominikánské zahrady kláštera sv.Gallena v Itálii už v 9.století. Znali jej tedy Egypťané, Řekové i Římané a nakonec se stal národní zeleninou Italů. Od nich právě pochází řada skvělých receptů na jeho přípravu. Jedlá část fenyklu - nadzemní bělavá hlíza - obsahuje slušné množství vitamínu C (50-90 mg ve 100 g), velké množství karoténu, vitamíny B a nepostrádá ani minerály jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Dvouprocentní přítomnost silice dodává fenyklu charakteristickou intenzivní vůni. Fenykl působí příznivě na trávení a zklidňuje nervový systém.
Jak nakoupit a sladovat fenykl? |
Při nákupu fenyklu vybírejte ty, které jsou světle zelené nebo bílé. Tmavé značí staré zboží. Skladovat hlízy můžete v lednici jeden až dva dny. Pokud necháte fenykl v lednici déle, odstraňte vrchní vrstvu řapíků, které by mohly být tužší a použijte je třeba do vývaru. |
Sladký fenykl lze podávat čerstvý do salátů, může být součástí polévek nebo příloh, můžeme jej zapéct nebo osmažit. Výborně se hodí především k rybám.
Fenykl zapečený se smetanou /4 porce/
- 2 lžíce citronové štávy, 2 hlízy fenyklu nakrájené na tenké plátky, 60 g másla, 125 g nízkotučného taveného sýra, 1,5 dl nízkotučné smetany, 1,5 dl mléka, 1 vejce, 2 lžíčky semínek kmínu, 60 g strouhanky, sůl, pepř
V pánvi přiveďte k varu vodu a přidejte citronovou šťávu a fenykl. 2-3 minuty vařte, až zbělí, nechte okapat a dejte do máslem vymazané zapékací mísy. V míse dohladka utřete tavený sýr. Přidejte smetanu, mléko a vejce a důkladně ušlehejte. Dochuťte solí a pepřem a směsí zalijte fenykl. Na malé pánvi rozehřejte 15 g másla a na mírném ohni smažte 1-2 minuty kmín, dokud nepustí vůni. Posypte jím fenykl. Na pánvi rozehřejte zbytek másla. Přidejte strouhanku a na mírném ohni za častého míchání osmahněte, až mírně zhnědne. Rovnoměrně jí posypte povrch fenyklu. Dejte do předehřáté trouby a při 180 stupních Celsia nechte péci 25-30 minut. Ihned podávejte.
Fenykl s rokfórovou omáčkou /2 porce/
- 4 hlízy fenyklu, hrnek bešamelové omáčky, 50 g strouhaného rokfóru, 2 lžíce šlehačky, sůl, bílý pepř, fenyklové listy
Fenyklové hlízy podélně rozkrojíme na čtvrtky a 15 minut vaříme do měkka v osolené vodě. Vyjmeme a dáme okapat. Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Z vrchovaté lžíce másla a mouky uděláme jíšku /máslo rozehřejeme a postupně do něj vmícháme mouku/ a zředíme asi 2 dcl mléka nebo několika lžícemi vývaru z fenyklu. Mléko do jíšky vmíchávejte postupně, aby se vám netvořily hrudky. Hustou hladkou omáčku povaříme, osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a zamícháme do ní rokfór a šlehačku. Necháme ještě prohřát, ale nevaříme. Fenykl podáváme na talíři přelitý omáčkou a posypaný krájenými fenyklovými listy.
Makrela nebo hejk na sladkém fenyklu /4 porce/
- 4 ryby, citronová šťáva, 4 karotky, 50 g celeru, 4 hlízy sladkého fenyklu, 1 kedlubna, sůl, bílý pepř, 1 lžička sójové omáčky, 2-3 lžíce oleje
Ryby pokapeme citronem, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na oleji osmahneme na tenké hranolky nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou. Trochu podlijeme. Ryby položíme na zeleninu, přiklopíme a cca 15-20 minut dusíme. Pak ryby opatrně vyjmeme, odstraníme páteřní kost. K zelenině přidáme nať z fenyklu a celeru. Půlky ryb vrátíme a krátce prohřejeme. Podáváme s brambory nebo hranolky.
Královský fenyklový salát /2 porce/
- 1 fenykl, 1/2 červené papriky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vinného octa, 2 velká hrst čerstvé petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř
Fenykl a papriku nakrájejte na proužky, smíchejte se zbývajícími ingrediencemi, osolte, opepřete a podávejte.
Fenykl v netradiční úpravě /4 porce/
- 4 hlízovitě zhoustlé báze fenyklu po 150 g, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l smetany, 50 g vařené šunky, 100 g červených paprik, 1 lžička sladké papriky, sůl, bílý pepř
V hrnci uveďte do varu 3 l vody se 3 lžícemi soli. Fenykl očistěte, podélně rozkrojte a vařte mírným varem. Vložte jen tolik zeleniny, aby se voda nepřestala vařit. Měkkou zeleninu ponořte krátce do studené vody, aby se proces vaření přerušil. Přikryjte poklicí a odstavte. Na prudším ohni vymíchejte z másla a mouky jíšku do pěny. Vmíchejte vývar a smetanu a uvařte hustou omáčku. Šunku a papriku nakrájejte na tenké nudličky, přidejte do omáčky, krátce povařte. Omáčku dochuťte solí, paprikou a pepřem a zeleninu v ní prohřejte.
Plněný fenykl /4 porce/
- 2 velké cibule fenyklu, 3 vejce, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 kuřecí prsa, 225 g hlívy ústřičné, 4 lžíce hladké mouky, 300 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce sherry, sůl, pepř, petrželka
Troubu si předehřejeme na 190 °C / plyn 5. Stonky fenyklových cibulí rozdělíme na 4 části (prostředky odložíme). Nakrájenou cibuli povaříme 3 až 4 minuty v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Vajíčka vaříme 10 minut, ochladíme, oloupeme a odložíme. Prostředky fenyklů jemně nasekáme a pak s cibulí lehce osmažíme. Kuře nakrájíme na kostky a spolu s houbami vložíme do pánve na osmaženou cibuli. Za stálého míchání 6 minut smažíme, přidáme mouku a stáhneme z plotny. Pomalu přiléváme vývar, pak dáme zpět na plotnu a pomalu vaříme do zhoustnutí. Do směsi nastrouháme jedno vejce a přidáme hořčici, cherry a koření dle chuti. Fenyklové lodičky rozložíme do zapékací misky a naplníme směsí. Přikryjeme a 20 až 25 minut pečeme. Podáváme na rýži zdobené vejcem a petrželkou.
(reedice * Zdroj: Houbař.cz - portál o houbách, houbařích a houbaření)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.