Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Slaný štrůdl

Slaný štrůdl

28.12.2015 - AndreaP.

... s podtitulem (nejen) pro začátečníky, tak se nazývá další recept naší silvestrovské jízdy. Jistě vás napadne otázka, proč zrovna pro začátečníky. Odpověď je jednoduchá, recept je tak jednoduchý, že jej zvládne opravdu i úplný kuchyňský začátečník, který se může takto o silvestrovské noci ukázat. A protože sladkého máme po Vánocích všichni dost, je slaná chuť to pravé. Jdeme na to.

Potřebujeme :

  • balíček listového těsta (cca 400 g)
  • zelenina - 2 sáčky mražené nebo nakrájená směs čerstvé zeleniny
  • 200 g salámu (např. šunky)
  • 200 g strouhaného sýra eidam (nebo větší část eidam a menší část niva)
  • vajíčko na potření povrchu a semínka na posypání (např. sezam, lněné semínko)

 

Zeleninu podusíme na másle a necháme vychladnout.

Listové těsto rozpůlíme a postupně vyválíme dva obdélníky. Každý obdélník naplníme směsí zeleniny, salámu a strouhaného sýra. Salám může být nakrájený na nudličky nebo pokládáme na těsto plátky a na tyto plátky teprve dáme zeleninu a sýr.  Záviny zabalíme, položíme na plech vyložený pečící fólií nebo pečícím papírem. Dáváme švem dolů, aby se závin neotevřel.

Propícháme nožem tak, aby bylo propíchnuté celé těsto až do náplně  aby mohla unikat pára a aby závin nepraskl.  Potřeme vajíčkem a kdo má rád semínka  například sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová, může záviny posypat. Upečeme do růžova.

Nekrájíme horké, náplň by vytekla, necháme částečně nebo úplně vychladnout.

Tento recept můžeme obměňovat podle vlastní fantazie, do náplně jsou dobré i houby, cibulka, hořčice či kečup, kysané zelí...

Další díly silvestrovské jízdy :

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz