Vánoce jsou obdobím, s nímž máme snad všichni spojené lahodné cukroví a pokrmy jako je bramborový salát, kapr a řízky. Kuřecí maso má na svátečním talíři bezpochyby také své místo, je chutné a zároveň lehce stravitelné. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa u nás, vybral tři netradiční recepty na lahodná do křupava pečená kuřata, která by mohla na slavnostní tabuli získat své stálé místo. Dnes přinášíme první z receptů, a sice recept na ...
Pečené kuře s jablky
Ingredience:
- 1 celé větší kuře DZ Klatovy
- 6 menších jablek na pečení
- 500 g brambor
- 3 větší cibule
- 1 sklenička jablečného octa
- 1 sklenička jablečného želé
- 1 lžíce koření na jablečný koláč (tj. 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého kardamomu)
- ½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
- čerstvé lístky šalvěje
Postup přípravy jablečné omáčky:
Do hlubší pánve nalijte jablečný ocet a jablečné želé a přiveďte k varu. Povařte na mírném ohni za neustálého míchání po dobu 20 minut, dokud se omáčka nezredukuje na objem menšího hrníčku. Poté odstavte, přidejte směs koření na jablečný koláč a důkladně promíchejte. Hotovou omáčku rozdělte na dvě dávky a nechte odstát.
Postup přípravy:
Do předehřáté trouby dejte péct cca na 1 hodinu celé osolené kuře. Po hodině potřete kuře jablečnou omáčkou, posypte pepřem, přidejte nakrájené brambory a jablka a nechte péct další hodinu. V průběhu pečení ještě dvakrát potřete kuře jablečnou omáčkou a 20 min před koncem pečení přidejte nakrájenou cibuli. Hotové kuře s bramborami a jablky vyndejte z pekáče, naservírujte na talíř a přikryjte.
Zbytek šťávy z pečení nalijte do pánve, přidejte druhou polovinu jablečné omáčky a za důkladného míchání lehce povařte. Dochuťte solí a pepřem a hotové přelijte do omáčníku. Hotový pokrm podávejte s omáčkou a lístky čerstvé šalvěje.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.