Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Višňové řezy

Višňové řezy

18.11.2012 - AndreaP.

Máme neděli, venku je tak nějak pošmourno, na pečení cukroví nám ještě nějaký ten den přece jen zbývá, a tak pokud nás honí mlsná je zde ideální doba na nějaký ten dobrý moučník k odpolední kávě. V poslední době jsme zde měli hlavně moučníky jablkové (nebojte, ještě další jablkové recepty máme v zásobě, neb jablíček není nikdy dost), ale co dnes zkusit něco jiného? Třeba nádherně barevné lahodné višňové řezy babinetky Jirušky? Ano vím, že není sezóna višní, ale nebojte,v tomto receptu se jedná o ovoce kompotované. Zde je recept a já vám přeji nejen krásnou neděli, ale hlavně ať vám chutná :-)

Suroviny

  • 250 g Hery
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 260 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao
  • 1 velký višňový kompot (kdo nerad višně, dá třešně - opět vynikající chuť)
- krém :
  • 300 ml komp. šťávy
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 máslo
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
- poleva :
  • čokoláda na vaření+kousek másla
Nejprve si uděláme korpus (těsto), takže z bílků ušleháme sníh. V druhé míse  utřeme žloutky s cukrem, přidáme heru a vše ostatní kromě kakaa. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na polovinu a do jedné přidáme kakao. Světlé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe višněmi (případně třešně) - vypeckované z kompotu (šťávu nevylejeme) a navrch nalijeme tmavé těsto.  Pečeme při 170 stupních cca 20minut.
Příprava krému - do 300 ml kompotové štavy (množství případně dolijeme vodou) přidáme cukr a vanilkový pudink - pozvolna uvaříme na hustou kaši, necháme vychladnout. Do vychladlého základu přidáme vanilkový cukr, máslo a rum a vymícháme v hladký krém (zde autorka Jiruška uvádí, že je možno si pár višní odložit, rozmixovat a poté přidat do krému, který tím získá růžovější barvu).
Umíchaný  krém natřeme na vychladlou buchtu a polijeme nebo pocákáme čokoládovou polevou. Nakrájíme na kostky.

Vaše názory

Jiruska
19.11.2012 09:50

u nás je opravdu moc oblíbený... už jsem vymyslela dokonce i zlepšovák... někdy se mi nechce dělat s krémem, tak jako alternativu dělám, že si den dopředu svařím 2 šlehačky (vařit se to celé musí minimálně 2 minuty za stálého míchání) s 2 čokoládami na vaření... když moučník vychladne, tak vyšlehám šlehačky - šlehačky musí být v lednici a nejlépe právě už den dopředu. Potřu moučník touto pařížskou šlehačkou a rovnou podávám... je to vynikající, chuť čokolády a višní je skvělá!

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.