Babinet.cz  /  Recepty  /  Komerční obsah  /  Rakouská kuchyně v Kočáru z Vídně

Rakouská kuchyně v Kočáru z Vídně

22.9.2011 - Redakce Babinet

V zajímavých prostorech Saského dvora, těsně u Karlova mostu a Malostranských mosteckých věží, otevřela své brány první a jediná rakouská restaurace v Praze, která nabízí oblíbené speciality tradiční vídeňské kuchyně. Jmenuje se Kočár z Vídně a sto let starý kočár před vchodem skutečně stojí. Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní.

V nabídce samozřejmě nechybí nejslavnější vídeňské jídlo tafelspitz, což je libová a měkoučká hovězí špička, která se podává s křenovou či pažitkovou omáčkou. Mimo jiné jde o nejoblíbenější jídlo císaře Františka Josefa I., jehož busta také vévodí jednoduchému, ale velmi vkusnému interiéru. Příjemnou atmosféru navíc umocňuje reprodukovaná hudba z 30. let.

Většina Čechů se ovšem bude těšit spíše na slavný vídeňský řízek, který je připraven tradičně z telecího masa a rozklepán tak, že překrývá celý talíř. Dozlatova opečený řízek se podává s vídeňským bramborovým salátem, který je lehčí a svěžejší než tradiční český.

Mezi další speciality podniku patří třeba půl tuctu pečených štýrských šneků, hovězí sulc či výtečná vídeňská roštěná s krásně osmaženou cibulkou. Zkrátka nepřijdou ani milovníci ryb, kteří mohou ochutnat třeba candáta na rožni.

V restauraci Kočár z Vídně čeká na hosty také pestrá sezónní nabídka. Třeba letošní podzim bude tradičně ve znamení dýně. "Během září a října budeme připravovat dýňový štrúdl s bylinkami, klasickou vídeňskou dýňovou polévku či vepřový steak na šalvěji s dýní a s opékaným bramborem. Zajímavou specialitou bude také vanilková zmrzlina s dýňovým přelivem," vypočítává Jaroslav Monček nové položky na jídelním lístku.

Konec podzimu naopak obohatí zvěřina či desert z kaštanového pyré. Pokud jsme u dezertů, za zkoušku rozhodně stojí tradiční vídeňský sachr či excelentní palačinka s mákem a povidly, která nemá v Praze konkurenci.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz