Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Vaří šéfkuchaři

Vaří šéfkuchaři

29.10.2007 - redakce Babinet.cz

Když se mi před časem do rukou dostala kuchařka Vaří šéfkuchaři, její tonáž mne zaskočila poněkud nepřipravenou. Na první pohled pěkné zpracovaní na kvalitním křídovém papíře se podepsalo na objemnosti a slibovalo mnohé. Přesto mi mysl stále sklouzávala k otázce: Půjde o další nic neříkající publikaci plnou nepoužitelných receptů a nebo je ta kniha skutečně zajímavá?

Jak u nás kuchařka nakonec obstála? A jaký byl pohled druhý? Čeká vás nahlédnutí do tajů šéfkuchařů... se sladkým koncem. Podtitul "Postupy krok za krokem a osvědčené recepty nejlepších světových šéfkuchařů pro každého, kdo rád vaří" neomylně vystihuje, co kniha vskutku nabízí. Výčet kuchařských celebrit, jež se zde vyjadřují k tradičním pokrmům i nevšedním pochoutkám a dělí se přitom i o své triky je úctyhodný - dosahuje číslovky 18. Autorka Jill Norman spolupracovala s na slovo vzatými odborníky, a tak se v sekci Chuťové přísady setkáte s kámošem Jamieho Oliviera Peterem Gordonem, obiloviny a luštěniny představí šéfkuchař jednoho z nejexkluzivnějších hotelů světa Lanesborough Paul Gayler a v dezertech vás svými kreacemi uchvátí "Picasso cukrářského umění" Pierre Hermé. Portréty všech kuchařů tvoří úvod knihy a o svůj krátký životopis se s vámi, kromě zmiňovaných pánů, podělí: Ferran Adria, Rick Bayless, Stephan Franz, Paul Gayler, Shaun Hill, Ken Hom, Atul Kočhar, Dan Lapard, Greg Malouf, Christine Manfield, Michael Romano, Hisajuki Takeuči, David Thompson, Charlie Trotter, Norman van Aken a Marcus Wareing. Začátečníkům i gurmánům Mohlo by se zdát, že světové recepty v podání takových kuchařských kapacit nebudou v české realitě příliš použitelné. Opak je pravdou. Pokrmy, jejich podání a postup přípravy jsou více než názorné a v našich podmínkách většinou snadno aplikovatelné. Každý z kuchařů se přitom vyjadřuje ke svému vybranému oboru a ke každému receptu pak ještě zvlášť. Nechybí ani osobní doporučení a tipy, jak recept dovést k téměř dokonalosti. Kuchařka jako stvořená pro začátečníky - to když se ponoříte do obecných sekcí jako Vývary a polévky, Zelenina nebo Dorty a koláče. Tam se snadno naučíte, jak připravit kdejaké těsto, správně podusit zeleninu nebo vykostit maso a upéct dokonalou pečínku. Své si zde najde i ostřílený gurmán - speciality thajské, indické nebo japonské kuchyně, kuchyně Blízkého Východu či asijské nudle a knedlíčky nabízí skutečně exotické kombinace s náležitě složitým postupem přípravy. Chybička se vloudí Vaří šéfkuchaři - recept na lívance Radost z inspirativních receptů mi vydržela až do strany 481, kde jsem neodolala dokonale vyhlížejícím, zlaťounkým lívancům. Můj favorit hned od začátku. Pár ingrediencí, co se doma vždy najdou a tak skvělý výsledek. Ovšem, zádrhel zvaný mouka se vyskytl hned na začátku. Je jasné, že mouka do lívanců patří, postrádají ji ale tyhle lívance... A přitom hned první věta postupu udává: V míse smícháme mléko, celá vejce, rozpuštěné máslo, sirup, cukr, mouku a prášek do pečiva... A ejhle, chybička se vloudí. I přes tento (chtělo by se říct zásadní) "surovinový" nedostatek u receptu na lívance je kuchařka Vaří šéfkuchaři dobrou investicí. Receptů jsem prošla desítky a pár z nich vyzkoušela - báječné meruňkové muffins nebo americký trhák, salát Coleslaw. Řadu jich mám ještě v plánu: Sachr dort podle německého cukráře Stephana Franze, briošky podle Pierra Hermé nebo Pečenou křepelku s ořechovou zálivkou podle michelinskou hvězdičkou ověnčeného Shauna Hilla. Kolik ze všech receptů však trpí "surovinovým" nedostatkem těžko odhadnout. Zdá se, že redakční úprava v tomto případě nebyla až tolik důsledná. Dostatečnou kompenzací budiž sbírka tradičních i exotických receptů v tak přístupném a kvalifikovaném podání. Meruňkové muffins podle Stephana Franze, strana 611 Vaří šéfkuchaři / The Cook´s Book Jill Norman(ová) ISBN: 80-249-0682-1 EAN: 9788024906829 Běžná cena: 799,- Kč K objednání na www.knizniweb.cz nebo na www.amazon.com za $ 31.50.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz