Že jsou cereálie vhodným doplňkem stravy nemusíme zdůrazňovat. Kukuřičné lupínky si řada z nás oblíbila především ke snídani, zalité mlékem či smíchané s jogurtem. Svoji zdravou snídani můžete však ještě vylepšit. A jak? Přidejte si k lupínkům GOJI. Zní to záhadně, ale vězte, že nejde o nic špatného. Ba naopak.Goji /čtěte: godži/ jsou sušenými plody kustovnice (lycium chinensis). Pyšní se světle červenou barvou a jsou velké asi jako sušené hrozinky. Při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání. Proto jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Proces sušení je velmi šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost a jsou tedy po otevření balení křupavé. Absorbují však dobře vlhkost, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den vlhkost absorbují a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.
Víte, že...? |
* Goji obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, 21 stopových prvků a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi. |
* Plody kustovnice čínské jsou bohatější na betakaroten než mrkev, při stejné váze obsahují mnohonásobně více vitaminu C než pomeranče a také vitamíny B1, B2, B6 a E. |
* Mají protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí, posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový k vylučování regenerativního růstového hormonu. |
* Muži při problémech s potencí užívali goji nebo likér z nich připravený, aby byli vitálnější. |
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.