Jáhly s lilky
18.11.2005 - Redakce Babinet
Na lilky:
- 400 g lilků
- 300 g rajčat
- 1 zelená paprika
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- zázvor
- 7 lžic podzemnicového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky práškové hořčice
- 100 ml sojového mléka
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- sůl
- kajenský pepř
Na jáhly:
- 1 lžičk oleje
- na špičku nože šafránových blizen
- 250 g jáhel
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 1 svazek pažitky
- 1 lžička másla
- sůl
Omyte a osušené lilky zbavímme stopek a podélně rozpůlíme. Půlky nakrájíme na plátky. Rajčata krátce vložíme do vroucí vody, zchladíme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Na velké pánvi vždy po částech rozehřejeme olej a postupně na něm při mírném ohni opečeme lilky z obou stran dozlatova, až jsou poloměkké. Opečené lilky dáme na talíř stranou. Do oleje vložíme cibuli, česnek a papriku a na mírném ohni necháme zpěnit. Přidáme citronovou šťávu, kurkumu a mletou hořčici. Na zpěněnou směs vložíme lilky a rajčata. Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, podlijeme sójovým mlékem a přimícháme strouhaný kokos. Necháme přejít varem, přkryjeme a dusíme na slabém ohni, až je vše měkké. Na jáhly rozehřejeme v hrnci olej, na něm zpěníme šafrán, přidáme jáhly a zamícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přikryjeme a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut doměkka. Omystou a osušenou pažitku jemně nasekáme a přimícháme ji s máslem a solí do jáhel.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.