Losos nebo pstruh marinovaný s hořčičnou omáčkou
26.2.2006 - Redakce Babinet
- asi 1 kg lososa vcelku (nejlépe čerstvého)
- 3 polévkové lžíce soli
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 celý pepř
- několik jalovcových bobulí
- 1 lžička koriandru
- 3 snítky kopru
Hořčicová omáčka:
- 3 lžíce francouzské (dijonské) hořčice
- 1 lžička octa
- 1 lžička práškového cukru
- 1 žloutek
- sůl
- mletý pepř
- necelé 0,5 dl oleje
Smícháme hořčici, ocet, cukr, žloutek, sůl, koření, postupně přimícháme olej a nakonec přidáme sekaný kopr. Důkladně promícháme. Lososa seřízneme po celé délce podél páteře, čímž získáme dva dlouhé filety a zbyte hlava s páteří. Z filetů opatrně odstraníme podříznutím žeberní kosti. Roztlučeme koriandr, celý pepř a jalovec, smícháme se solí, cukrem a nasekaným koprem. Tuto směs řádně vetřeme do masa, zakryjeme jej potravinářskou fólií a necháme v chladnu nejméně 36 hodin odležet, přičemž několikrát obrátíme. Z naleželých filetů nakrájíme plátky, které podáváme s hořčičnou omáčkou.
Takto můžete marinovat i velké pstruhy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.