Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Těstoviny s tykvovou omáčkou

Těstoviny s tykvovou omáčkou

27.6.2007 - redakce Babinet.cz

  • 350 g suchých těstovin (farfalle, penne nebo nejlépe radiatori)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu (nebo Grana Padano či Gran Moravia)
  • 2 lžíce nakrájené petrželky
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • 800 g syrové tykve
  • 55 g másla
  • 115 g nadrobno nakrájené bílé cibule nebo šalotky
  • sůl
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

V menším hrnci nebo pánvi se silným dnem rozpustíme při nízké teplotě máslo, přidáme cibuli a špetku soli.

Zakryjeme pokličkou a za častého míchání dusíme 25-30 minut. Z tykve odstraníme semena. Dužninu oloupeme, nadrobno nakrájíme, nasypeme do rendlíku a ochutíme muškátovým oříškem. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni 45 minut. Občas zamícháme. Mezitím přivedeme k varu ve velkém hrnci slabě osolenou vodu. Přidáme těstoviny, znovu přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut tak, aby těstoviny byly "al dente". Těstoviny slijeme a 150 ml tekutiny si uchováme. Do tykvové omáčky přimícháme smetanu, nastrouhaný parmezán a petrželku, osolíme a opepříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vodou z těstovin. Do hotové omáčky nasypeme těstoviny a minutu mícháme. Podáváme ihned posypané parmezánem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.