Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Lilky zapékané

Lilky zapékané

28.1.2006 - Redakce Babinet

  • 4 očištěné lilky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g tence nakrájené mozzarelly
  • 4 plátky nadrobno nakrájené šunky
  • 1 lžíce posekané čerstvé majoránky
  • 1 lžíce posekané čerstvé bazalky
  • 1/2 základního množství bešamelové omáčky
  • 25 g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř

Omáčka: 4 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule nakrájená na plátky, 4 rozetřené stroužky česneku, 400 g rajčat v konzervě, 450 g čerstvých oloupaných a pokrájených rajčat, 6 dl horkého zeleninového vývaru, 4 lžíce posekané petrželky, 1 lžíce cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1,5 dl bílého vína, sůl, pepřRozehřejte olej na velké pánvi, osmahněte cibuli a česnek doměkka. Přidejte konzervovaná a čerstvá rajčata, petrželku, vývar, cukr a citronovou šťávu. Nechte 15 minut dusit pod pokličkou. Vmíchejte víno, osolte a opepřete. Nakrájejte lilky podélně na tenké plátky. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a povařte plátky lilku 5 minut. Plátky lilku nechte okapat papírových ubrouscích a osušte je. Polovinu rajčatové omáčky nalijte do větší vymazané žáruvzdorné mísy. Vložte polovinu uvařených lilků a pokapejte trochou oleje. Pokryjte je polovinou mozzarelly, šunky a bylinek, ochuťte solí a pepřem. Zopakujte jednotlivé vrstvy a zalijte bešamelovou omáčkou. Posypte parmezánem a pečte v předehřáté troubě při 190 stupních C asi 35-45 minut.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.