Norimberské perníčky
15.11.2005 - Redakce Babinet
asi 30 kousků:
- 200 g medu
- 50 g hnědého cukru
- 70 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky potaše
- 2 lžíce rumu
- 300 g mouky
- 100 g mandlových třísek
- 50 g jemně nasekané kandované kůry citronu nebo pomeranče
- 50 g rozinek
- strouhaná kůra z 1 citronu
Na zdobení:
- 100 g bílé čokoládové polevy
- 100 g tmavé čokoládové polevy
Potaš: neboli draslo je připravek na kynutí, který je vhodný především pro těžká perníková těsta. Vyvíjí svoji schopnost kynutí většinou během odpočívání před pečením.V hrnci rozehřejeme med, hnědý cukr a tuk. Mícháme, až se cukr rozpustí a necháme vychladnout. Do směsi vmícháme žloutek, kakao, citronovou kůru a perníkové koření. Přidáme potaš rozmíchaný s rumem. Přimícháme mouku s mandlovými třískami, kandovanou kůrou a rozinkami. Všechny přísady prohněteme, až vznikne pevné těsto. Vál poprášíme moukou. Těsto na ní vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme kulaté perníky o průměru asi 8 cm. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Připravíme plech, perníky na něj položíme a pečeme v troubě asi 20 minut. Necháme vychladnout. Polevy odděleně nalámeme na malé kousky a ve dvou šálcích je ve vodní lázni roztavíme. Naplníme je do dvou stříkacích sáčků a nástavcem s malou dírkou. Na každý perník stříkáme spirálovitě nejdřív světlou a potom tmavou polevu. Od středu projedeme špičkou nože několikrát ke kraji tak, že vznikne síťový vzorek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.