Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč kynutý

6.8.2007 - Redakce Babinet

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 40 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 80 g másla nebo Hery
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 lžiček cukru
  • 1 kg švestek
  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce moučkového cukru
Droždí smícháme s vlažným mlékem, 3 lžičkami cukru a lžící mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku přesijeme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme vykynutý kvásek a dobře promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy a je hladké a lesklé.Vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi jednu hodinu. Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Vykynuté těsto vyklopíme na velký vymaštěný plech a rukama jej rozprostřeme. Na těsto rozložíme švestky řeznou plochou nahoru a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 stupňů Celsia) a pečeme asi 40 minut. Necháme v troubě ještě chvíli dojít, vyjmeme a necháme vychladnout.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz