Moravské koláče
28.11.2005 - Redakce Babinet
Těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- sůl
- 1/4 l mléka
- 30 g droždí
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 2 žloutky
- vanilka
- citronová kůra
- 1 žloutek na potření
Tvarohová nádivka:
- 300 g tvarohu
- 50-70 g cukru
- 50 g másla
- 1-2 vejce
- vanilka
- citronová kůra
- trochu soli
Povidlová nádivka:
- 300 g švestkových povidel
- cukr
- 1 lžička rumu
- citronová kůra
Drobeka:
- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžíce cukru
- 30 g másla
Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. V míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se žloutky s tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme na pomoučený vál lžící kousky, zaoblímeje, zploštíme a okraje vytáhneme. Do středu položíme nádivku, spojíme jako plněný knedlík a pooložíme spojeným místem na pomaštěný plech. Necháme je vykynout, uprostřed zploštíme, okraje ponecháme široké přes 1 cm a potřeme žloutkem. Do středu dáme povidlovou nádivku a povrch nádivku posypeme drobenou. Necháme vykynou a pečeme dozlatova.
Tvarohová nádivka: utřeme máslo a cukr, pak přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku a citronovou kůru. špetku soli a sníh z bílků.
Povidlová nádivka: k povidlům přidáme cukr a příchuti a dobře promícháme.
Drobenka: vše smícháme v misce a rozdrobíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.