Rajčatová polévka z jihu
9.7.2006 - Redakce Babinet
- 800 g zralých rajčat
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce vody + 100 ml vody
- 2 lžíce červeného vína
- 2 dl vývaru
- 1 lžíce másla
- špetka rozmarýnu
- 1 lžíce nati fenyklu nebo kopru
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bazalky
- 1 až 2 stroužky česneku
- 100 g cukety nebo zelí
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme, cibuli drobně nakrájíme. Na oleji osmahneme cibuli do sklovita, přisypeme ovesné vločky a opražíme. Stáhneme z ohně, přidáme lžíci vody, rajčata a vše rozmixujeme. K tomu vmícháme víno, máslo, bylinky a česnek.
Směs dáme do kastrolu, zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme. Osolíme a opepříme. Cuketu nebo zelí velmi jemně nakrájíme a přidáme k polévce. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Na porci přidáme lžíci smetany.
Tip: Polévka se hodí pro horké letní dny a má příjemnou chuť po čerstvých rajských jablíčkách.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.