Nikdo to sice na rovinu neřekl a nenapsal, ale všimnout si toho můžete. Kdo letos nezařadí mezi své cukroví čokoládové lanýže, nebude in. Mnoho letošních vánočních čísel kuchařských časopisů (bez ohledu na zemi původu) přineslo recept, jak na ně. Od těch českých bych alespoň čekala hlášku typu koukejte, vykašlete se letos na pečení a udělejte si jen tohle, fakt nebudete litovat. Byla jsem dokonce ochotná takové sdělení hledat schované mezi řádky. Leč nenašla a musela jsem se spokojit s pouhým uvedením receptu. Vytváření spotřebitelských trendů budiž u nás nadále ponecháno náhodnému marketingu producentů potravin. Abych byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych asi přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní vždy vyhýbala obloukem s čtyřmetrovým poloměrem. Neříkaly mi nic jako dítěti, neměla jsem je ráda v pubertě a v dospělosti (tedy myslím, že to bylo v tomto pořadí) jsem definitivně shledala, že v českých bonboniérách skutečně žádný skvost nenajdu. Nebýt pana Hlavy, majitele malé ruční výrobny pralinek v Jihlavě, nikdy bych názor nezměnila. Donutil mě otevřeně přiznat, že jsem čokoholik. Zachutnaly mi u něj i takové kousky, které jsem ve velkovýrobní verzi přímo nesnášela. A právě na tuhle zkušenost jsem si vzpomněla, když jsem zvažovala všechna proti, která mě v souvislosti s přemnoženými recepty na lanýže napadala. Jak se správně obáváte, nakonec čokoládové lanýže dostaly svoji první a jedinou šanci. Obavy ovšem směřujte k vašim potenciálním váhovým přírůstkům, protože se právě teď dozvídáte, jak jsou směšně snadné na přípravu, jak jim to náramně v kakaovém župánku sluší a jak se z nich ve vašich ústech nezřízeně uvolní čokoládová vášeň. Vášeň tak ryzí, jako je procento kakaa v použité čokoládě. Ano, jsou tak dokonalé, že je prostě letos taky musíte mít. Je to však ještě horší: bez ohledu na rodinnou tradici, i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám, lanýž se stal naším soukromým vánočním hitem. Lhostejno, zda jsme degustovali z levé nebo pravé strany talíře.
A hitem se stává... čokoládový lanýž!
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Máte rádi kefír či podmáslí? Připravte si z nich skvělé nadýchané palačinky
- Znojemská hovězí aneb lahodná tradiční chuť Moravy
- Lahodné vepřové ledvinky na víně
- Čarujeme s mletým masem v kuchyni. Připravte si efektivní pštrosí vejce
- Kouzlo Orientu aneb jak si doma snadno připravit vegetariánský Falafel
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.