V České republice existuje 9 028 školních jídelen, ve kterých se stravuje 1 610 000 strávníků, což je více než 10 % obyvatel České republiky. Odborníci ze Společnosti pro výživu se shodují, že i přes některé výtky není systém školních jídelen v žádném případě přežitek. Školní jídelny využívá 100 % dětí mateřských škol, 78 % žáků základních škol a 58 % studentů středních škol a jejich návštěva významně pomáhá rodičům u jejich dětí splňovat potřebné denní limity příjmu energie a živin.
„Zajištění správné výživy dítěte je nejen předpokladem pro jeho zdravý vývoj, ale i pro jeho zdraví v dospělosti. Děti navštěvující školní jídelnu nejsou nuceny k nepravidelnému stravování v závislosti na čase příchodu domů a nestravují se dle vlastního uvážení, které může být nutričně nevyvážené a energeticky nadměrné. Školní stravování je zárukou zdravého způsobu výživy a přispívá k prevenci rozvoje obezity“, říká MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Praze-Motole. Právě Společnost pro výživu se po celou dobu své 63leté existence problematice školního stravování v celé její šíři věnuje.
Školní jídelny začaly vznikat na přelomu 40. a 50. let 20. století. V průběhu 50. let došlo k jejich velkému rozvoji z důvodu rostoucí zaměstnanosti žen, v 60. a 70. letech vznikaly jídelny především v souvislosti s výstavbou sídlišť a zvýšenou porodností. Ukazatelem kvality byly nejdříve výživové normy a později spotřební koš, který se používá i dnes. V současnosti jsou ve většině případů školní jídelny součástí škol a vedoucí jídelen jsou podřízeni řediteli školy. Na jejich činnost dohlíží orgány České školní inspekce a dodržování hygienických požadavků a zásad správné výrobní praxe mají na starosti orgány hygienické služby. Oproti situaci před rokem 1989 se znatelně zlepšil hygienický standard, technické vybavení a zásobování jídelen i kvalita dodávaných surovin. Cena za školní oběd se pohybuje v rozmezí od 11,00 Kč do 29,50 Kč podle věkové skupiny dětí a plně ji hradí rodiče.
„Z praxe Poradenského centra Výživa dětí vyplývá, že velká část školáků obědy úplně vynechává, nebo volí nevhodná jídla mimo školní jídelnu. Domů na oběd od maminky se většina z nich nedostane a občerstvení ve stánku nebo restauraci fast food zdravé výživě také téměř nikdy neodpovídá.“, přibližuje reálnou situaci nutriční terapeutka Jitka Tomešová. Proto odborníci doporučují obědy ve školní jídelně, kde se pod dohledem státu dodržují základní principy zdravé výživy. Zdravý dětský jídelníček by měl být pestrý, obsahovat všechny důležité látky, odpovídající množství energie a dostatek vhodných tekutin. Zajištění správného vývoje dítěte jednotlivými složkami výživy není vždy zcela jednoduché a vyžaduje specifický přístup. Školní jídelny jsou ideálním místem, kde je možné nejen poskytnout nutričně vyvážený oběd, ale zároveň přispět k vytváření správných stravovacích návyků naší nejmladší generace.
Více informací o problematice školního stravování naleznete na následujících internetových stránkách: www.spolvyziva.cz, www.jidelny.cz a www.vyzivadeti.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.