Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota. Jaká jídla by se podle tradic měla v těchto dnech připravovat? Na Škaredou středu by jídlo, už podle názvu, mělo vypadat nevzhledně. Podle zvyklostí se pekly škvarkové placky, bramboráky nebo známé trhance.
Zelený čtvrtek naopak symbolizuje dostatek zeleně, sáhnout tedy můžete po špenátu, zelí nebo jarních polévkách, které se připravují z mladých kopřiv nebo petržele. Z těchto surovin se připravuje také oblíbená nádivka.
Beránek i mazanec
Na Velký pátek se dodržuje půst a připravovalo se jen jediné jídlo – podle tradice ryba. Zkusit ale můžete i hustou polévku z kysaného zelí a brambor. Na Bílou sobotu se pekl mazanec, bochánky, věnce nebo jidášové. Na Boží hod se chystal beránek, ale i maso. Hostina totiž začínala masovým vývarem, a to z jehněčího nebo kůzlečího masa. Velikonoční pondělí je pak ve znamení vajíček, omáček, pomazánek a nádivky.
Mimo oblíbených velikonočních pokrmů jako je nádivka, mazanec i beránek můžete zkusit připravit jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky, kuřátka z vařených vajec, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem a také sladké Boží milosti.
Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky
Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1,30 h
Náročnost: *
Ingredience:
Zeleninový vývar
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
- 50 g řepíkatého celeru
- 50 g cibule
- 50 g pórku
- 10 g listové petržele
- 1 stroužek česneku
- 80 g květáku
- 100 g cukrového hrášku
- 50 g libečku
- sůl
- pepř
Kudlásky
- 1 vejce
- 70 g polohrubé mouky
- 5 g listové petržele
- podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Zeleninový vývar
- Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
- Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
- Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
- Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
- Dochutíme solí a pepřem.
Kudlásky
- V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.
- Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- Vaříme cca 5 min.
Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem
Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť!
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: *
Ingredience:
Koprová omáčka
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany 30%
- 50 g čerstvého kopru
- podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet
Pečené brambory
- 800 g brambor
- sůl
- pepř
- olej
Pošírovaná vejce
- 4 vejce
- 30 ml octa
- 1 l vody
Postup:
- Koprová omáčka: Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
- Pečené brambory: Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
- Pošírovaná vejce: V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.
Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.
Boží milosti
Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům.
Počet porcí: 25 ks
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: *
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 50 g zakysané smetany
- 2× žloutek
- 2 lžíce bílého vína
- špetka citronové kůry
Na smažení:
- 200 g oleje nebo sádla
Na obalení:
- 80 g moučkového nebo vanilkového cukru
Postup:
- Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
- Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme.
- Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.
- Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák, pokud ho už máte připravený pro koledníky.
Kuřátka z vařených vajec
Jste hraví? Rádi v kuchyni tvoříte a třeba také zapojujete děti? V tom případě se pobavíte u našich kuřátek z vajec natvrdo, které vám bude možná líto sníst, jak budou roztomilá. Zcela zásadní jsou v tomto receptu vejce, o tom žádná. Vejce by měla představovat jeden z pilířů naší stravy, protože jsou dobře stravitelná, skvěle nás zasytí a obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Navíc se s nimi dá dobře pracovat, protože jsou výborně kombinovatelná s dalšími surovinami. Náplň kuřátek můžete klidně doplnit i o nějakou další pochutinu. Ať se vám kuřátka vyvedou.
Počet porcí: 4 ks kuřátek
Doba přípravy: 30 min.
Náročnost: *
Ingredience:
- 4 vejce
- 50 g lučiny
- 20 g hořčice
- 5 g pažitky
- sůl
- pepř
- 10 g mrkve
- 10 g nakládané okurky
- 50 g polníčku
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
- Vejce rozkrojíme na půlku a vyjmeme žloutky.
- Žloutky smícháme s lučinou, hořčicí, nasekanou pažitkou a podle chuti dochutíme solí a pepřem.
- Hotovou směs přendáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme do vajec.
- Z mrkve vytvoříme zobáčky a z okurky očička. V misce vytvoříme podestýlku z polníčku
- a navrch přendáme hotová kuřátka.
Tip: Na očička kuřátek můžete použít kuličky černého pepře. Před konzumací ale vždycky kuličky černého pepře vyndejte.
Zdroj: Akademie kvality
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.