Neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře je vánočka. První zpráva o ní pochází už ze 16. století. Tehdy ji pekli pouze cechovní řemeslníci neboli pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct i doma. Upéct vánočky nebylo snadné, a tak se při pečení dodržovaly různé zvyky, které měly zajistit vánočkám a hlavně hospodyni úspěch. Hospodyně musela zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku a nesměla mluvit. Při kynutí těsta musela vyskakovat vysoko do výšky, aby těsto hodně nakynulo..
Do vánoček se také zapékala mince. Kdo ji při krájení našel, byl po celý příští rok zdravý a bohatý. Neúspěchem hrozily připálené či natržené vánočky. První upečenou vánočku dostával hospodář, aby se mu v příštím roce urodilo hodně obilí.
Vánočka se rozkrájela na konci štědrovečerní večeře a dávala se po krajíčku i dobytku, jako ochrana proti nemocem a zlým silám.
I dnes hospodyňky vědí, že upéct dobrou vánočku není snadné. Jenom upletení z 9 dílu je pro některé ženy každoročním oříškem. Ovšem existují mistři, kteří umí uplést spodní pletenec ze sedmi dílů (běžně se plete ze čtyř), nebo najednou upletou celou vánočku ze šesti dílů.
Pro ženy - vánočkové začátečnice, které chtějí zkusit štěstí s vánočkou nabízíme jeden český recept na vánočku
Vánočka po česku
12 dkg másla, 8 dkg cukru, tři žloutky, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, vanilku, 2,5 dkg droždí, ¼ l mléka (lepší je sladká smetana), 5é dkg hladké a krupičkové mouky, 5dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, jedno vejce na potření, 1,5 dkg másla na vymaštění papíru.
V míse mícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru (není nezbytně nutné), vanilku a vše důkladně mísíme 20 minut. Do těsta dodáme vykynutý kvásek, smetanu a mouku, v míse vypracujeme v tuhé těsto, vmícháme hrozinky, nadrobno posekané mandle, citrónovou kůru a necháme jednu hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů a uválíme z nich stejné prameny.
5 dáme mezi 1 a 2,
1 dáme mezi 3 a 4,
2 přehodíme přes 3,
5 dáme mezi 1 a 2,
… a opakujeme
Vánočku necháme ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřeme vajíčkem a necháme chvíli oschnout. Ještě jednou ji potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péci do dobře předehřáté trouby. Když začne na povrchu červenat, teplotu zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a zvolna dopečeme. Pečeme ji asi hodinu.
Rada na závěr: neotvírat troubu v začátku pečení a nevytahovat vánočku ven, aby se nesrazila. Po vytažení potřít spodek mlékem, aby zůstal pěkně měkký po celou dobu uchovávání. Uchovávat zabalenou v pečicím papíru pod skleněným poklopem. Tak vydrží jako čerstvá až do Štěpána.
napsala Hana Formánková
zdroj:
archiv redakce
https://www.vitalia.cz/clanky/trhla-vanocka-vesti-nezdar/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.