Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Dejte šanci staročeské kuchyni a prohřejte se vydatnými recepty

Dejte šanci staročeské kuchyni a prohřejte se vydatnými recepty

5.10.2024 - redakce Babinet.cz

Nedáte dopustit na moderní kuchyni, ale občas byste se přece jen vrátili k poctivým staročeským receptům, které máme všichni spojené zejména s návštěvami našich babiček? Není divu, vždyť kucmoch, uhlířina, pučálka nebo třeba škubánky k nám neodmyslitelně patří. Kdy jindy si tyto vydatné pokrmy navíc dopřát než právě během plískanic a nízkých teplot. Pokud chcete potěšit skvělým menu celou rodinu, vyzkoušejte naše recepty, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle!

 

Naše babičky se musely v kuchyni hodně otáčet a většinu věcí si připravovaly samy. Vařit musely ze základních surovin a dokázaly vykouzlit lahodná jídla.

Bramborový kucmoch, škubánky s mákem nebo uhlířina. Co vyzkoušet dřív/ se svolením myjsmebio.cz

A po jejich vzoru jsme pro vás vybrali několik retroreceptů, kde základní plodinou je brambora, která sice neoslní extrémně výraznou chutí, ale přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů. Patří mezi nejběžnější potraviny, které se objevují v našich sklepích, komůrkách, špajzech a v neposlední řadě na našich jídelních stolech. Mimo jiné se jedná o nízkoenergetickou potravinu, obsahující velké množství minerálů, vitamínů i dalších látek důležitých pro výživu organismu.

Bramborový kucmoch

  • 5 ks brambor
  • lžíce sádla
  • 200 ml smetany
  • 4 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Připravený plech důkladně vymažte sádlem a poklaďte kolečky brambor tak, aby mezi nimi nezůstaly mezery. Pečte v troubě, dokud brambory nezezlátnou. Poté je vyjměte a potřete rozmačkaným česnekem, osolte a opepřete. Ve smetaně rozšlehejte dvě vajíčka, přidejte majoránku, důkladně promíchejte a brambory směsí zalijte. Vraťte pekáček zpátky do trouby, dopékejte dalších 5 minut a podávejte.

Škubánky s mákem

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • máslo
  • mletý mák
  • moučkový cukr

Brambory oloupejte, rozkrájejte a uvařte ve vroucí vodě doměkka. Přibližně 100 mililitrů vody v hrnci s uvařenými bramborami ponechte, posypte moukou a zakryjte pokličkou. Nechte čtvrt hodiny dojít na slabším plamenu. Poté brambory v hrnci rozšťouchejte a s moukou vytvořte hladké těsto. Poté je ještě propracujte vařečkou. Až se škubánky přestanou lepit na vařečku, na pánvi si rozpusťte máslo. Lžící namočenou do másla pak z těsta tvarujte škubánky. Ty posypte moučkovým cukrem, mákem, přelijte máslem a podávejte.

Uhlířina

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • vejce
  • 200 g brambor
  • 50 g uzeného špeku
  • menší cibule
  • jarní cibulka
  • 50 g kysaného zelí
  • kmín
  • sůl

Nejprve si připravte noky. Smíchejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepnete vejce. Osolte a od okrajů do důlku vmíchávejte mouku. Až hmota začne držet pohromadě, vypracujte jednolité těsto. To nechte v sáčku přibližně půl hodiny odležet. Mezitím si uvařte brambory ve slupce doměkka a poté je oloupejte. Špek a cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na pánvi. Těsto rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte a nakrájejte na noky. Ty ve vroucí vodě vařte přibližně 15 minut doměkka. Hotové noky i na kostičky nakrájené brambory vsypte na pánev ke špeku s cibulí, okmínujte a lehce opečte. Posypte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a hotovou uhlířinu podávejte třeba s kysaným zelím.

zdroj: archiv redakce, myjsmebio.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz