Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Kimchi: Fermentovaný poklad z Koreje plný chutí a zdraví, který se stal oblíbeným celosvětovým trendem

Kimchi: Fermentovaný poklad z Koreje plný chutí a zdraví, který se stal oblíbeným celosvětovým trendem

25.8.2024 - redakce Babinet.cz

Kimchi je jedním z nejikoničtějších pokrmů korejské kuchyně. Tento fermentovaný zelný salát je známý svou intenzivní chutí, pikantností a zdravotními benefity. Stal se symbolem korejské kultury a zároveň fenoménem, který se rozšířil do restaurací po celém světě.

 

V současnosti si získává popularitu i v Evropě, kde ho stále více lidí zařazuje do svého jídelníčku nejen díky jeho chuti, ale také díky celkové prospěšnosti.

kimchi recept

Kimchi / Freepik

Kimchi v detailu

Kimchi je fermentovaný pokrm, který nejčastěji obsahuje čínské zelí, ředkvičky, jarní cibulku, česnek, zázvor a chilli. Tyto ingredience se nakládají do směsi soli, koření a někdy i rybí omáčky a následně se nechávají několik dní až týdnů fermentovat. Výsledkem je pokrm s výraznou a komplexní chutí, která může být ostrá, kyselá, kořeněná, ale i lehce nasládlá. Každá rodina v Koreji má svou vlastní verzi kimchi, a tak v podstatě jeden jediný správný univerzální recept neexistuje.

Recept na kimchi po česku

Kimchi je více než jen pokrm. Je to také kulturní ikona, která odráží dlouhou historii a vášeň Korejců pro fermentovaná jídla. Ať už si ho připravíte doma, nebo si ho objednáte v restauraci, kimchi vám poskytne jedinečný chuťový zážitek plný zdraví prospěšných látek. Můžete si ho snadno připravit i ve vaší kuchyni, a to ze zcela dostupných surovin. Díky našemu receptu zvládnete kimchi za pár minut.

Ingredience:

  •  velká hlávka čínského zelí
  • 2 lžíce soli
  • větší mrkev (nastrouhaná)
  • bílá ředkev (nastrouhaná)
  • 2 jarní cibulky (nasekané)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • lžíce cukru

Postup:

  • Čínské zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na větší kusy a promíchejte se solí. Nechte odležet 1-2 hodiny, dokud zelí nepustí vodu. Poté zelí důkladně opláchněte a vyždímejte.
  • Ve velké míse smíchejte nastrouhanou mrkev, bílou ředkev, jarní cibulky, česnek, zázvor, rybí omáčku, chilli vločky a cukr.
  • Přidejte vyždímané zelí a vše dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo po všech surovinách.
  • Směs pevně napěchujte do sterilizované sklenice, přičemž nahoře by měla zůstat šťáva ze zeleniny.
  • Nechte kimchi fermentovat při pokojové teplotě 2-5 dní, podle chuti.
  • Po dosažení požadované chuti uložte kimchi do lednice, kde vám vydrží i několik měsíců.

 

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.thespruceeats.com/kimchi-1328777

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-kimchi

https://www.allrecipes.com/recipe/269166/traditional-kimchi/

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.