Moussaka je tradiční pokrm, který je nejčastěji spojován s řeckou kuchyní, ale jeho kořeny sahají i do dalších zemí Středomoří a Blízkého východu. Základním pilířem moussaky je vrstva plátků lilku, které jsou osmažené do zlatova a na nich vrstva mletého masa. Obvykle se jedná o maso jehněčí, dušené s rajčaty, cibulí a česnekem. Celý pokrm je korunován bohatou vrstvou bešamelové omáčky. Moussaka se pak následně zapéká v troubě, dokud se na povrchu neskví krásně zlatavá a křupavá kůrka.

moussaka je tradiční řecké jídlo / Freepik
Recept na tradiční řeckou moussaku
Tento klasický pokrm, který lahodí jak oku, tak chuťovým pohárkům, se stane hvězdou vaší kuchyně a oblíbenou pochoutkou vašich nejmilejších. O tom není pochyb. Připravte si ji s námi.
Ingredience:
- 3 lilky
- 500 g mletého jehněčího masa (lze nahradit hovězím nebo jakýmkoliv jiným)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g rajčatového protlaku
- 1 sklenka červeného vína
- 1 lžička skořice
- 1 lžička oregana
- sůl, pepř, olivový olej
- 100 g strouhaného parmezánu
Na bešamel:
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka mletého muškátového oříšku
Postup:
- Lilky nakrájejte na plátky, osolte a nechte asi 30 minut vypotit.
- Poté je osušte a osmažte na olivovém oleji do zlatova. Přebytečný olej odsajte pomocí papírové utěrky.
- Maso orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile zesklovatí, přilijte červené víno.
- Po chvíli přidejte rajčatový protlak, skořici, oregano, sůl a pepř. Nechte směs vařit na mírném plameni asi 20 minut.
- A jdeme na bešamel. Ten připravíte tak, že v malém kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte mouku a chvíli restujete, než vznikne světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání prořívejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec stáhněte z plamene a vmíchejte žloutky a muškátový oříšek.
- Na konec na dno vymazaného plechu rozložte vrstvu lilků, na ni dejte masovou směs a stejným způsobem pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
- Nakonec vše přelijte bešamelem a zasypte parmezánem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud povrch moussaky nezezlátne.
- Nechte chvíli vychladnout a podávejte.
Přečtěte si také: Slavná a oblíbená polévka pho: Cesta z vietnamských ulic do evropských restaurací
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/the-lasting-legacy-of-influential-greek-chef-nikolaos-tselementes
https://greekreporter.com/2022/09/12/nikolaos-tselementes-father-greek-cookbooks/
https://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/
https://www.allrecipes.com/recipe/19644/moussaka/





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.