Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Křehký lilek, voňavé maso a krémový bešamel: Kouzlo domácí moussaky, kterou si musíte zkusit i vy

Křehký lilek, voňavé maso a krémový bešamel: Kouzlo domácí moussaky, kterou si musíte zkusit i vy

13.8.2024 - redakce Babinet.cz

Moussaka je tradiční pokrm, který je nejčastěji spojován s řeckou kuchyní, ale jeho kořeny sahají i do dalších zemí Středomoří a Blízkého východu. Základním pilířem moussaky je vrstva plátků lilku, které jsou osmažené do zlatova a na nich vrstva mletého masa. Obvykle se jedná o maso jehněčí, dušené s rajčaty, cibulí a česnekem. Celý pokrm je korunován bohatou vrstvou bešamelové omáčky. Moussaka se pak následně zapéká v troubě, dokud se na povrchu neskví krásně zlatavá a křupavá kůrka.

moussaka je tradiční řecké jídlo / Freepik 

 

Recept na tradiční řeckou moussaku

Tento klasický pokrm, který lahodí jak oku, tak chuťovým pohárkům, se stane hvězdou vaší kuchyně a oblíbenou pochoutkou vašich nejmilejších. O tom není pochyb. Připravte si ji s námi.

Ingredience:

  • 3 lilky
  • 500 g mletého jehněčího masa (lze nahradit hovězím nebo jakýmkoliv jiným)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1 sklenka červeného vína
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička oregana
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 100 g strouhaného parmezánu

Na bešamel:

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup:

  • Lilky nakrájejte na plátky, osolte a nechte asi 30 minut vypotit.
  • Poté je osušte a osmažte na olivovém oleji do zlatova. Přebytečný olej odsajte pomocí papírové utěrky.
  • Maso orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile zesklovatí, přilijte červené víno.
  • Po chvíli přidejte rajčatový protlak, skořici, oregano, sůl a pepř. Nechte směs vařit na mírném plameni asi 20 minut.
  • A jdeme na bešamel. Ten připravíte tak, že v malém kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte mouku a chvíli restujete, než vznikne světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání prořívejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec stáhněte z plamene a vmíchejte žloutky a muškátový oříšek.
  • Na konec na dno vymazaného plechu rozložte vrstvu lilků, na ni dejte masovou směs a stejným způsobem pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
  • Nakonec vše přelijte bešamelem a zasypte parmezánem.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud povrch moussaky nezezlátne.
  • Nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Přečtěte si také: Slavná a oblíbená polévka pho: Cesta z vietnamských ulic do evropských restaurací

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/the-lasting-legacy-of-influential-greek-chef-nikolaos-tselementes

https://greekreporter.com/2022/09/12/nikolaos-tselementes-father-greek-cookbooks/

https://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/

https://www.allrecipes.com/recipe/19644/moussaka/

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.