Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Biryani: Kulinářské dědictví Indie s nekonečnými variacemi a chutěmi, které zvládnete připravit i doma

Biryani: Kulinářské dědictví Indie s nekonečnými variacemi a chutěmi, které zvládnete připravit i doma

13.6.2024 - redakce Babinet.cz

Slavný a chutný pokrm z indického subkontinentu je známý svou aromatickou rýží, šafránem a jiným specifickým kořením, chutným masem nebo zeleninou. Biryani má mnoho podob a nejrůznějších variací, přičemž každá z nich strávníkovi přináší jedinečné chutě a dosud nepoznané kulinářské zážitky. Pojďme se s touto učiněnou radostí na talíři seznámit blíže.

Historie Biryani

Původ této pečené nebo smažené rýže je předmětem mnoha teorií a debat. V praxi se nejčastěji setkáme s teorií, že původ tohoto jídla je připisován Persii, odkud se pokrm dostal do Indie prostřednictvím Mughalů. Mughalští vládci s sebou přinesli různé kuchařské techniky a ingredience, které se postupem času spojily s indickými tradicemi. V Indii se pak biryani stalo oblíbeným pokrmem bleskovou rychlostí a to především v souvislosti s královskými dvory a mezi šlechtou.

biryani recept historie

Biryani / Freepik

Mughalové vládli velké části indického subkontinentu od 16. do 19. století. Byli známí svou láskou k luxusním a propracovaným pokrmům, které kombinovaly unikátní koření, sušené ovoce a drahé ingredience. Biryani se často připravovalo pro královské hostiny a slavnostní příležitosti. Bylo považováno za jídlo hodné králů a bylo podáváno na dvoře Mughalů, což přispělo k jeho prestiži a královskému statusu. Dodnes si tak biryani drží pověst slavnostního pokrmu, který se podává spíše při mimořádnějších příležitostech.

Různé varianty

Existuje mnoho regionálních variací biryani, které se vyvinuly v různých částech Indie. Postupem času vznikají i druhy, které si každý vyšperkuje dle vlastních preferencí, a nikde se pochopitelně v evidenci nevedou. Smažená indická rýže je tak skvělá právě i v této rozmanitosti. Každý si můžeš do biryani přidat, co má rád.

Regionální varianty, které se ale většinou považují za ty skutečně oficiální, jsou:

  • Hyderabadi biryani: Zvláštní varianta z oblasti Hyderabadu, která je známá svou pikantností a používáním šafránu.
  • Kolkata biryani: Méně kořeněná verze s přidáním brambor.
  • Lucknowi (Awadhi) biryani: Více aromatická a méně pikantní varianta, která se často vaří v pomalém hrnci.

Zajímavosti o biryani

Biryani má své kořeny v perském slově "birian", což znamená "smažený před vařením". Tradiční příprava biryani zahrnuje vrstvení rýže a masa nebo zeleniny v těsně uzavřené nádobě, což umožňuje všem složkám, aby se pořádně propojily a bohatá chuť se tak zintenzivnila. Jelikož verzí biryani existuje mnoho, mohou si na něm pochutnat například také vegetariáni. Ti místo masa použijí zeleninu a je to.

Tento rýžový pokrm je často podáván s jogurtovým dipem, který zjemňuje jeho pikantní chuť. V některých regionech Indie se biryani připravuje při speciálních příležitostech a slavnostech, jako jsou svatby a náboženské festivaly. Náhoda není ani fakt, že toto rýžové jídlo je velmi oblíbené mezi muslimskou komunitou.

Biryani, které si zvládnete připravit doma

Jak už bylo zmíněno, biryani si můžete připravit dle sebe. Vůbec nemusí být tak pikantní, jako je zvykem v Indii. Základ, který zpravidla tvoří basmati rýže, můžete zachovat a pak už si stačí jen vyhrát s chutěmi, na které jsme v našich končinách zvyklí.

V tradiční přípravě biryani se termín "smažený před vařením" odkazuje na proces, kdy jsou některé ingredience jako koření nebo maso, před pečením krátce osmaženy, aby se uvolnily jejich chutě a aroma. Rýže samotná se však obvykle nesmaží, ale vaří v bohatém vývaru spolu s těmito osmaženými ingrediencemi. Tento postup dodává pokrmu jeho charakteristickou chuť a vůni.

Ingredience:

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 střední cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 rajčata nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • trochu strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka šafránu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • hrst nasekané koriandrové natě
  • sůl a pepř podle chuti
  • zhruba litr horkého kuřecího vývaru

Postup:

  • Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Namočte rýži na 30 minut do vody.
  • Poté ji uvařte v osolené vodě do poloměkka.
  • Sceďte a odložte stranou.
  • V pánvi rozehřejte olej a osmahněte dozlatova cibuli.
  • Přidejte nasekaný česnek a zázvor. Krátce osmahněte.
  • Přidejte kuřecí maso a společně vše smažte dál.
  • Do pánve teď přidejte kurkumu, koriandr, kmín, kardamom, hřebíček a skořici. Koření společně s masem smažte 3 minutky.  
  • Poté přidejte nakrájená rajčata a jogurt.
  • Prohřívejte, dokud rajčata nezměknou a směs se nezahustí.
  • Do uzavíratelné nádoby (pekáč, hrnec, atd.), která může do trouby, nyní střídavě vrstvěte rýži a masovou směs.
  • Začněte vrstvou rýže, následuje vrstva masa, poté opět rýže. A tak stále dokola, než vám dojdou suroviny.
  • Každou vrstvu masa můžete posypat koriandrovou natí.
  • Nakonec prolijeme horkým vývarem.
  • Vše zasypte šafránem a přiklopte zapékací nádobu poklicí. Pokud nemáte, pomozte si alobalem.
  • V troubě pak pečeme necelé dvě hodinky.

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://ochutnejtesvet.cz/indicka-ryze-biryani/

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-36423412

https://www.thebetterindia.com/60553/history-biryani-india/

https://www.bonappetit.com/story/how-to-make-biryani

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz