Pomalu nastává doba posvícení a k němu neodmyslitelně patří plněné buchty a koláče. Jsou o vyvážené kombinaci těsta a náplně. Dobrá náplň udělá z trochy kynutého těsta vláčnou lahodnou buchtu, koláček, závin či rohlíček. My se v článku zaměříme asi na ty nejoblíbenější. Uvidíte, že pečení buchet či koláčů s vláčnou a voňavou náplní není žádná věda.

foto / Pixabay
Tvarohová náplň
Základ je tedy tvaroh ve vaničce, v žádném případě v kostce, ten nikdy nedávejte do náplní. Nebylo by to ono. Dejte si ho do misky, přidejte k němu cukr podle vaší volby, poté vanilkový cukr, mléko, kdo chce, může přidat rozinky, ale je to lepší bez nich. Dále změklé máslo a vše pořádně promíchejte. Touto náplní pak plňte buchty.
Maková náplň
Do hrnce si dejte vařit půl litru mléka, do něj nasypte 300 g mletého máku a nějakou dobu vařte. Náplň by měla mít hustější konzistenci. Během vaření přidejte cukr, klidně můžete i vanilkový, aby to bylo sladší, protože mák potřebuje hodně cukru. Odstavte z ohně a tady je to všechno. Někdo přidává citrónovou kůru a třeba i rozinky, ale nemusí to rozhodně být.
Povidla a jablka
U povidel je to vcelku jednoduché, protože ty už jsou hotová a velmi dobrá. Někteří je ředí alkoholem, ale osobně to v žádném případě nedoporučuji - neexistuje, aby se tímto způsobem kazilo něco tak dobrého. Jablka, to je jednoduché. Stačí nastrouhat, osladit cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme skořici, rozinky a citrónovou šťávu. Kdo nemá rád rozinky, nemusí je dávat.
napsala Jana Plecháčová
zdroj: redakce, kuchynelidlu.cz





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.