Je sice pravda, že meruňky pomáhají odbourávat tuky, ale to bychom je nesměli míchat s lahodným rozpuštěným máslem a bohatou porcí moučkového cukru. Určitě uznáte sami, že v sezóně slaďoučkých meruněk si lze jen těžko představit někoho, kdo by odolal fantastickým ovocným knedlíkům. Když si ale odmyslíme nadýchané a vláčné kynuté těsto, teplé máslo i cukr, a zaměříme se pouze na meruňky, zůstane nám na talíři hotový elixír zdraví. Obyčejné meruňky totiž ani zdaleka nejsou tak obyčejné, jak se může zdát. Paleta zdravotních benefitů, které meruňky nabízí, je široká a zkrátka nepřijde ani krása tělesné schránky.
foto / Freepik
Nejen dužina, ale i jádro
Meruňková zavařenina, kompot, nebo marmeláda. To všechno jsou mlsky, po kterých se chuťové buňky tetelí blahem. Úžasně sladká, avšak zároveň osvěžující chuť, je balzám pro ústa, i pro duši. A to doslova. Meruňky totiž mají, mimo jiné, i schopnost zklidnit mysl a uklidnit nervy, či zmírnit stres. To se ale opět bavíme o meruňkách čerstvých. Meruňková marmeláda, ač sebechutnější, přebije zdravotní účinky čerstvých meruněk množstvím přidaného cukru a zlikviduje vitamín C. Na druhou stranu však nutno podotknout, že pokud nejde o maxi sklenici takovéto marmelády denně, nic tak strašného se neděje. Je li všechno pěkně v rovnováze a můžete se jinak pyšnit vyváženým jídelníčkem, určitě vám rozumné množství meruňkové marmelády nijak neublíží.
Co se týče šťavnaté dužiny čerstvých meruněk, najdeme v ní spoustu prospěšných látek. Jde o bohatý zdroj vitaminů, minerálů i antioxidantů. Obsahuje vitaminy skupiny A, B, i zmíněný vitamin C, kterého ve slaďoučkých meruňkách vůbec není zanedbatelné množství. Naopak. Jde li o vitamin C, hrst meruněk vám hravě pokryje denní dávku, která je potřebná nejen pro imunitu, ale pro tělo celkově. Obsahují také draslík, fosfor, vlákninu, nebo potřebné železo.
Opomenout nesmíme ani jádra meruněk. Ta dělí odbornou společnost na dva nerozumějící si tábory. Zastánci jednoho tábora by vám jádra nedoporučili ani omylem s tím, že jsou jedovatá. Druhý tábor nad tímto tvrzení mávne rukou a bude si stát za tím, že případným povařením jader veškerá možná rizika mizí. Dokonce je prý můžete konzumovat i tepelně neupravená. Dle odborníků je shoda někde uprostřed.
V odborné literatuře se můžeme dočíst, že tábory pravděpodobně rozděluje vitamin B17. Ten někteří odborníci velebí, protože může údajně velmi pomoci při onkologických onemocněních, kdy likviduje rakovinné buňky. Protistrana však kroutí hlavou a má obavy z kyanidu, který jádra skutečně obsahují. To však první tábor vyvrací a argumentuje enzymem rhodanese, který kyanid degraduje. Z výměny odborných názorů je však každopádně znát, že jádra meruněk by si zasloužila dlouhé povídání a bádání. Než se do něj na vlastní pěst pustíte, raději tak jako tak nikdy nekonzumujte větší množství meruňkových jader.
Léčivé účinky meruněk
A jak tedy konkrétně můžete díky meruňkám prospět svému zdraví?
- Meruňky pozitivně ovlivňují elasticitu pokožky a zpomalují stárnutí
- Napomáhají při chudokrevnosti
- Rozhání únavu
- Působí proti stresu
- Uvolňují napětí
- Regulují hladinu cholesterolu
- Posilují imunitu
- Podporují dobré trávení
- Odbourávají tuky
- Posilují vlasy a nehty
- Pozitivně působí na vaše oči
- Bojují proti šerosleposti a navrací ostrost vidění
- Stejně tak pomohou při podrážděných spojivkách
- Působí proti zácpě
- Pomáhají při překyselení organismu
- Působí preventivně proti infekcím
- Pomáhají regulovat krevní tlak
- Urychlují léčbu chrapotu
napsala Bára Klímová
Zdroje:
https://www.awashop.cz/jake-vyhody-nam-prinese-konzumace-merunek-p11003/
https://www.nzip.cz/clanek/1036-merunky
https://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/merunky-zpomaluji-starnuti-2/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.