Naši předkové se postili, a to hned dvakrát do roka. Poprvé byla jejich strava chudší 40 dní před Velikonoci, podruhé v době Adventu a půst končil západem slunce na Štědrý večer. Důvody k tomu byly však mnohem prozaičtější, než jen to, že by něco o půstu měla ukládat Bible, jak se možná někdy traduje a jak si mnozí z nám myslí.
foto / Renáta Řeháková
Lidé se postili, protože žili v souladu s přírodou. Nemohli si zajít do supermarketu a nakoupit tam vše potřebné k tomu, aby si uvařili to, na co zrovna byla chuť. Byli odkázáni na vlastní zásoby a na to, co příroda nabízela. Čehož v zimě nebo v předjaří prostě moc nebylo. Před Vánoci se potravinami zase šetřilo, aby bylo co položit na štědrovečerní stůl a z čeho žít při oslavách vánočních svátků.
Mimochodem, doba adventní měla v dávnějších časech dokonce sedm týdnů. Začala někdy na svatého Martina. To znamenalo půst 40 dní před Vánocemi, tedy podobně jako na Velikonoce.
Během adventu člověk dříve více rozjímal, Přemýšlel nad tím, co se v uplývajícím roce povedlo a co ne a nehonil se zběsile za dárky a hodnotami, které jsou pomíjívé. Půst už v dnešní době také skoro nikdo nedodržuje.
Jak se postit v době adventní
Jak ještě rychle napravit, že jsme se doposavad nepostili? Vynechejte všechny mléčné výrobky, ochlazují a zahleňují, což obvzláště v zimě nechceme. Vynechejte maso, které nepřiměřeně zatěžuje trávicí trakt. K půstu také nepatří alkohol, takže zapomeňte na svařák. Potom už chybí jen jednoduchý cukr, pečivo a průmyslově zpracované potraviny.
Co byste si mohli v dnešní době během půstu dopřávat?
-Vařené obiloviny: Rýži, pohanku, jáhly, oves, špaldu, žito, kroupy, bulgur, kuskus amaranth
-luštěniny: čočku, fazole, cizrnu, hrách na různé způsoby, tofu a tak dále
-olejnatá semínka jakoje slunečnice, dýně, sezam nebo len
-ořechy
-tepelně upravená zelenina
-kvašená zelenina
Tradičním postním jídlem, už z pozdější doby jsou ale také vařené těstoviny s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, které platí za velmi starodávné jídlo. Podobně jako špecle se zelím, což je jejich obdoba.
Tradiční je též bramborový kucmoch. Ten se připravil tak, že se jen trochou oleje vytřený pekáč pokryl slabou vrstvou bramborových plátků, které se pekly. Spečená placka poté byla potíraná česnekem třeným se solí. Vše se zalilo vejcem rozšlehaným v mléce a ještě dále zapekl. Dneska se něco podobného dělá jako příloha, kdy se několik vrstev brambor zalije smetanou a zapeče.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.