Cukety patří k našim nejoblíbenějším letním plodům. Jsou zdravé a dají se připravit na stovky úžasných způsobů. Sazenice je možné předem předpěstovat za oknem, ve skleníku či pařeništi. Ven se vysazují až v druhé polovině května, výsadbě by mělo předcházet postupné otužování.
fotografie: Freepik
Cukety velmi dobře, podobně jako dýně, porostou na kompostu. Potřebují dostatek živin, aby měly pěkné plody. Z jedné rostlinky můžete sklidit desítky plodů. Pokud teď tuto zeleninu vysadíte, tak už za pár týdnů pokvete a v červnu se můžete těšit na první plody.
Přihnojování
Pokud nemáte kompost, který byste cuketami mohli osadit, tak nezapomeňte na to, že je rostliny nutné přihnojovat. Výborné je naložit si kopřivy, nebo použít kravský či koňský hnůj. Ten je fajn i granulovaný. Není nutné si jej někde shánět nebo sbírat. U cuket platí, že není moc dobré používat syntetická hnojiva.
Stanoviště
Nikdy cuketu nedávejte do stínu. Potřebuje pěkné výhřevné stanoviště, nikdy, opravdu nikdy jí nedávejte do stínu. Příliš dobře tam plodit nebude. Navíc ve stínu je problém s tím, že může chytat plíseň, ke které jsou zrovna cukety velmi náchylné.
Plané květy
Jakmile nám rostlinka začne kvést, tak zaštipujeme plané květy. Za květem, ze kterého bude cuketka už můžeme vidět, že vylézá mini cuketa. Naopak u planých květů je pouze hubená stopka, z které nebude vůbec, ale vůbec nic.
Cukety pak patří mezi tykve. Podobnost s dýní je tedy zřejmá, a to jak na chuti, tak na způsobu pěstování, nebo na celkové stavbě plodu.
Mimochodem, necháte-li cuketu přerůst a přezrát, bude tak tvrdá jako dýně. To se občas stává, ale i tak je použitelná.
Použití
Mladé plody jsou nejlepší jen tak na plátky hodit na gril. V takovém případě ji jen lehce posypeme kořením, nebo pouze pepřem a solí a jen tak nasucho upečeme. Až po upečení plátky dýně trošičku zakápneme olivovým olejem.
Větší plody jsou fajn obalit jako řízek. Pokrájenou na kostičky jí pak můžeme přidat do různých zeleninových směsí nebo do leča.
Strouhaný dýně je pak výborná do nejrůznějších buchet, dezertů nebo třeba do lívanců. Tyto sladkosti se trochu odlehčí, protože zeleninou nahradíte část mouky, výsledný výrobek bude vláčnější a šťavnatější.
Plody, který už uvnitř mají semínka je vhodné vydlabat, naplnit mletým masem a pěkně zapéct. No a co s těmi velkými, přerostlými a přezrálými? Ty si nakrouhejte a udělejte z nich alternativní zelí. Za prvné je to hned hotové, za druhé je to výborné a za třetí – takové zelí nikoho nenadýmá.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.