Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Pochutnat si můžete i bez lepku!

Pochutnat si můžete i bez lepku!

16.10.2012 - redakce Babinet.cz

Bezlepkově se stravuje překvapivě mnoho lidí. Bezlepek je nejčastěji spojován s celiakií a s potravinovými alergiemi, ale obliba bezlepkových výrobků roste také kvůli novým trendům ve výživě, jako je například snaha odlehčit svému zažívání. Zatímco dříve bylo možné bezlepkové potraviny sehnat jen ve speciálních obchodech, nyní si je můžete koupit i v běžné obchodní síti. Ne jinak tomu je i s pečivem, např. bezlepkové pečivo značky Penam najdete v nabídce supermarketů již zcela běžně.

Mnoho lidí si pod bezlepkovou dietou představí naprosté vynechání  pečiva, protože obsahuje nejvíce lepku z běžných potravin, přitom to vůbec není nutné. Stačí si vybrat to správné. Co vlastně  je bezlepková dieta? Bezlepková dieta znamená vyřazení  všech potravin, které jsou vyrobeny z obilnin obsahujících lepek (žito, pšenice, oves, špalda, ječmen). Navíc je třeba se vyvarovat všeho, co obsahuje i stopové množství lepku, tedy přídatných látek jako jsou např. škroby, koření  a sójové omáčky. Základem bezlepkové diety jsou obiloviny, které neobsahují lepek díky technologickému procesu zpracování, anebo výrobky z přirozeně bezlepkových materiálů. Pro výrobu bezlepkového pečiva je možné používat proso, kukuřici, rýži, laskavec, pohanku, sojové boby či kaštany. Důležitý je tedy správný výběr potravin. 

Diagnostikovaných celiatiků je v ČR cca 5 000, dle odborných odhadů je však diagnostikováno pouze cca 10-15 %. V ČR tedy trpí celiakií více jak 50 000 lidí, kteří nejsou diagnostikováni. Pro ty, co chtějí jen odlehčit svému zažívání a imunitnímu systému, je bezlepkové pečivo také zajímavou alternativou. „Někdy jsou klasické civilizační choroby, jako jsou alergie, ekzémy, nadýmání a nepravidelné vyměšování vyvolány alergizujícími a hůře stravitelnými složkami potravin, kam se řadí i lepek:“ říká PharDr. Richard Pfleger, odborník přes výživu. 

Bezlepkové pečivo značky Penam je vyrobeno z kukuřice nebo extrudované pšenice, kdy je lepek vyloučen z této obiloviny pomocí moderní technologie. Výrobky řady Bezlepek jsou vyráběny v samostatné pekárně a nehrozí tak kontaminace jinými lepkovými produkty. Vybírat můžete z nabídky slaných i sladkých produktů:


Chléb Bezlepek 400g je vyroben z kukuřičné mouky a zabalen do ochranné atmosféry, díky níž má trvanlivost až 30 dní. Výborně se hodí jako základ pro snídaně – namažete-li ho např. bezlepkovým džemem, určitě si pochutnáte. Pro vybíravé je v nabídce také Bezlepkový chlebíček tmavý 300g, který zajímavě zpestří váš jídelníček.

 

 

Bezlepkové bagetky 200g se skvěle hodí jako příloha k salátům či teplým bezlepkovým pokrmům. Můžete si vybrat mezi světlou či tmavou variantou. Díky praktické velikosti jsou vhodné i pro přípravu svačin, sendvičů či obložených chlebíčků.

 

 

Muffiny Bezlepek 220g jsou sladkou variantou pro ty, kdo drží bezlepkovou dietu, nebo chtějí mlsat bezlepkově. Vybírat můžete ze čtyř variant: klasické, kakaové, ananasové a s čokopecičkami. Výborné jsou například k odpolední kávě.

 

Také bezlepková dieta může být chutná a pestrá!

Více na www.penam.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

*/ ?>