Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Víno je nápojem nejušlechtilejším

Víno je nápojem nejušlechtilejším

Redakce Babinet

Pilo se za středověkých hostin, ale už i mnohem dříve. Dokonce sám Ježíš při poslední večeři neměl v kalichu vodu, ale právě víno. Následně jej označil svou krví, která se vylévá k odpuštění hříchů. Dát si láhev vína ve dvou tedy není žádným hříchem, naopak je to zdraví prospěšné.

Proč pít víno pro zdraví?

Aby bylo víno zdraví prospěšné, je důležité respektovat množství, které se může za den vypít. U žen se jedná o 2 – 3 dcl na den, u mužů pak 3 – 4 dcl. V takovémto objemu má víno pozitivní vliv na snížení výskytu cukrovky o 30 – 50 %, snížení nádoru tlustého střeva dokonce až o 55 % a kladně působí i na zažívání, záněty

a srážení krve.

Červené víno navíc obsahuje látku resveratrol, která je dle vědeckých studií možným klíčem k dlouhověkosti. Ať už vám více chutná červené nebo bíle víno, je dobré se před jeho koupí o tomto ušlechtilém nápoji alespoň něco málo dozvědět. Hned se vám bude vybírat lépe.

Nevinně o víně

Na trhu je mnoho vín, která se liší svojí kvalitou, ale i příležitostí, ke které se hodí. Základní rozdělení vín je dle cukernatosti hroznů. Vinařský zákon rozděluje vína do třech kategorií: vína stolní, vína jakostní a vína s přívlastkem.

Stolní víno je jakostně nejnižší, jedná se o víno vyrobené z hroznů, které obsahují nejméně 11 stupňů cukernatosti. Pokud není takové víno označeno jako révové, může být vyrobeno i z ovoce. Tento typ vína se dá výtečně využít v kulinárním světě. Krásně dochutí sýrové omáčky, vhodné je i k nakládání masa.

Révové víno jakostní se dělí na známkové révové víno a odrůdové víno jakostní. Známkové víno jakostní je směs odrůd, která má stálou jakost a je vyrobeno dle stálé receptury. Odrůdové víno jakostní je vyráběno jen z hroznů o cukernatosti 15 stupňů. U takovýchto vín pak může příměs jiné odrůdy být maximálně v poměru 15-ti procent. Odrůdové víno jakostní musí být na rozdíl od stolního vína již označeno vinařskou oblastní a kvalitnější vína se pak pyšní i vinařskou obcí, která dává vínu již jistý punc známosti a kvality.

Nejhodnotnější jsou pak vína s přívlastkem, která se rozdělují do tří skupin, které se liší dle výše obsahu cukernatosti. Žádné z vín s přívlastkem se nesmí doslazovat a jedná se tak opravdu o víno, které je vytvořeno přírodou a uměním vinaře. Takové víno si vychutnáte při té nejlepší příležitosti a je také velmi vhodným dárkem pro přátele. Kabinet je víno obsahující hrozny, které dosáhly alespoň 19 stupňů cukernatosti. Pozdní sběr je v kritériu cukernatosti ještě náročnější, jeho hrozny obsahovaly nejméně 21 stupňů. Největší obsah cukernatosti pak má výběr z hroznů, takové víno bylo vytvořeno z těch nejdozrálejších hroznů s cukernatostí 24 stupňů a více.

Všechna vína s přívlastkem musí obsahovat minimálně z 90-ti procent odrůdu, kterou je víno označeno. Víno lze velmi dobře identifikovat z etikety, na které najdeme kromě uvedené vinařské oblasti i konkrétní vinařskou obec. Příště si tak můžeme vybrat víno přímo z obce, ze které nám chutnalo nejvíce.

Vinotéka daleko, jižní Morava ještě dál

Vinařskou delikatesou jsou pak vína slámová a ledová, která se dají koupit přímo u vinaře nebo ve vybraných vinotékách. Pokud však hledáte víno, které vhodně doplní dnešní večeři u vás doma, případně potěší přátele, ke který jdete na oslavu, nemusíte spěchat do vinotéky, nebo sednout na nejbližší vlak směr jižní Morava. Stačí pohodlně zajít do prodejny COOP, kde si ze široké nabídky vybere každý.V prodejnách COOP jsou na výběr nejen vína z Moravy a Čech, ale také zahraniční, která zahřejí svojí sytostí a plnou barvou.

Kdo dává přednost bílému vínu, může ochutnat Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský či rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau či aromatický Sauvignon.

Milovníci dlouhověkosti a plnosti červeného vína pak mají na výběr například Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý portugal, klasickou Frankovku či stále populárnější Merlot.

Ať už se pro dnešní večer rozhodnete pro jakékoliv víno, vězte, že pijete nápoj králů, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale bude mít blahodárný účinek i na celý váš organismus.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz