Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  AKTUÁLNĚ - Poplašná zpráva poškozuje zdraví spotřebitelů

AKTUÁLNĚ - Poplašná zpráva poškozuje zdraví spotřebitelů

Forum zdravé výživy

Zavádějící článek s názvem „Odborníci: Margaríny hrozí rakovinou“ se dnes objevil v periodiku Deník a byl převzat dalšími médii, včetně internetových. Vyvolal okamžitou reakci v řadách těch, kteří se problematikou výživy a prevence civilizačních onemocnění dlouhodobě a seriozně zabývají.

„Uvedený článek mne velmi rozzlobil už svým nadpisem. Uvádí, že odborníci spojují margarín s rakovinou, nicméně obsah článku vůbec neodpovídá názvu. Materiál obsahuje mnoho zavádějících

a nepravdivých údajů v neprospěch rostlinných tuků (a tím i olejů) ve výživě. Je pro mne neuvěřitelné, že takto neseriozní článek mohou převzít i další celostátní média. Informace v něm zveřejněné bezesporu působí na laickou populaci jako poplašná zpráva,“ uvedla Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy. Vyznění popírá seriozní informace, které dlouhodobě Fórum zdravé výživy (FZV) a ostatní odborníci v oblasti výživy a prevence KVO publikují. Tím je v rozporu se snahou o zlepšení zdraví a stravovacích návyků české populace. „Jako místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů České asociace sester (ČAS) mohu také jednoznačně odmítnout informaci, že rostlinné tuky jsou zcela vyloučeny ze stravy v nemocnicích – je tomu právě naopak,“ dodala.

Článek s tvrzeními, která jsou lživá a nepravdivá, spojuje margaríny s rakovinou. Konstatování se opírá o studii, která nebyla odborníky ani na domácích ani na světových fórech díky způsobu jejího provedení akceptována. Nicméně v článku uváděné zjednodušení, že margaríny hrozí rakovinou, musí každý alespoň trochu orientovaný odborník či spotřebitel jednoznačně odmítnout. Argumenty, které jsou citovány z japonské studie, vůbec nesouvisí s margaríny. Pokud by tyto argumenty byly pravdivé, některé oleje (zcela přirozeného původu, např. slunečnicový olej) by musely být okamžitě stáhnuty z trhu.

Nelze také opominout, že rakovinou zpravidla mnohem víc něž určitá konkrétní potravina hrozí nesprávné složení stravy. Pokud se člověk přejídá, má nadbytečný příjem energie a nedostatek pohybu, vzniká obezita. Ta je jednoznačně rizikovým faktorem pro vznik některých nádorů, podobně jako nedostatek ochranných faktorů ve výživě či nevhodná kuchyňská úprava stravy.

Jako nevýhoda rostlinných tuků je prezentována skutečnost, že „příliš“ snižují cholesterol v těle. Toto tvrzení zní paradoxně v zemi, kde více než polovina obyvatel umírá na kardiovaskulární onemocnění (KVO) a každý druhý má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Znamená to, že odborníci, kteří snižují cholesterol prostřednictvím léků dle tohoto článku svým pacientům škodí? Autor článku také opomněl fakt, že tělo si cholesterol vytváří samo.

Jádrem zmiňovaného článku jsou nepřesné informace, založené na odborné tematice trans mastných kyselin (TFA). Ty se v margarínech na našem trhu objevují skoro ve všech případech ve STOPOVÉM množství. Naopak, v článku vyzdvihované máslo obsahuje těchto kyselin až 5 %, na což autor článku i odbornice v něm citovaná zřejmě účelově pozapomněli. „Nelze než souhlasit s tvrzením, že nadměrné množství TFA je pro člověka škodlivé,“ uvedl MUDr. Pavel Dlouhý, odborník z Ústavu výživy 3. lékařské fakulty UK a člen prezídia Společnosti pro výživu. „Zatímco moderní margaríny obsahují pouze nevýznamné stopy TFA a ze zdravotního hlediska mají spektrum mastných kyselin výhodnější než máslo, problémem mohou být úplně jiné potravinářské výrobky. Vysoký obsah TFA může být v levných čokoládách, polevách, hranolcích, trvanlivém i jemném pečivu, v závislosti na použitých surovinách. Bohužel se navzdory naší snaze zatím nepodařilo prosadit závazné limity ani povinnost značení TFA na obalech potravin, běžnou v USA či Kanadě,“ doplnil MUDr. Dlouhý.

Podobné články znevažují dlouhodobou práci lékařů i nutričních terapeutů. Spoléháme na zdravý rozum a uvažování naší veřejnosti, která si může informace sama vyhledat. Zároveň apelujeme

na ostatní média, aby v této závažné tematice nehledaly možnost zvýšení prodeje svých periodik díky chytlavým titulkům, což je zřejmě jediný důvod takového bezprecedentního a neopodstatněného útoku na komoditu potravin. Zdraví lidí je určitě cennější. Což samozřejmě vědí i státní orgány, které povolují a sledují výrobky na trhu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz