Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Pozvánka do kina: Nové filmy v listopadu 2007

Pozvánka do kina: Nové filmy v listopadu 2007

Kateřina Lachmanová

V jedenáctém měsíci v roce, kdy už jsou ve vzduchu cítit Vánoce a lidé tudíž začínají zlehka šílet, je setmělý sál kina ideálním místem, kde se člověk může poněkud zklidnit. Listopad je plný premiér českých filmů vesměs komediálního charakteru, ale také výpravných hollywoodských podívaných. Na ty obzvlášť zajímavé se podívejme blíž.

Mír s tuleni

Hned první česká premiéra měsíce ale příliš důvodů ke smíchu nenabízí. Miloslav Novák, představitel mladé generace českého dokumentu, se ve svém novém snímku zaobírá problémem trochu ekologickým a trochu filozofickým, rozhodně však ne humorným. Valná část snímku se natáčela v Itálii, kde záplavy návštěvníků přímořských letovisek zcela vypudily kolonie středomořských tuleňů, které tam kdysi žily. Smutná bilance pro absolutně mírumilovné a bezbranné tvory byla impulzem pro režiséra, který na téma vztahu člověka, jeho životního prostředí a moci televizní reality vytvořil působivou dokumentaristickou esej. V ní vyzpovídal řadu zahraničních i našich osobností z řad filmařů biologů a filozofů. Ideální příležitost pro zamyšlení, což v kině málokdo činí rád, ale čas od času je toho velice zapotřebí.

Poslední plavky

Na lehčí notu zahraje a horké letní dny připomene komedie Poslední plavky od režiséra Viktora Tauše. Ten se vynořil z českého filmařského zákulisí stejně náhle jako monstrsumec Lojza z rybníka, u nějž tráví každé léto hlavní hrdina filmu, majitel bufetu Jarda Kuchař. Nemajetný Jarda vidí v kapitálním úlovku šanci oživit turistický ruch u svého rybníku a sezve rybáře z celé republiky. Obsazení hlavních rolí populárními herci Petrem Čtvrtníčkem a Josefem Poláškem věští zábavu možná poněkud alternativního charakteru, ačkoliv na scénáři se známý provokatér a cynický recesista Čtvrtníček nepodílel – alespoň není uváděn mezi autory. Zato v obsazení nechybí jeho kolega z kultovní hry Ivánku, kamaráde Jiří Lábus. Zda se bude jednat o další příjemné rozvlnění zhusta žabincem zarostlého rybníčku české zábavy anebo nikoliv, o tom se můžeme přesvědčit od 8.11.2007.

Hrdinové a zbabělci

Jedna z legend Hollywoodu a také jeden z mála herců, kterým se podařilo vydobýt si uznání jako režisér, Robert Redford se pouští do nejaktuálnější politické situace ve své domovině. Na mušku si bere dnešní až příliš lehkovážnou politiku amerických vojenských intervencí v různých částech světa. Připomíná fakt, že rozhodnutí, mediálně líbivá, a podporující image politika jako nekompromisního a tvrdého kovboje stojí životy mnoha mladých mužů, kteří uvěřili pohádkovým příběhům o věčné cti a slávě na válečném poli. Téma, které může být zpracováno silně a působivě, stejně jako sentimentálně a pateticky. Každopádně herecké obsazení je prvotřídní: Robert Redford – Meryl Streepová +Tom Cruise.

Královna Alžběta: Zlatý věk

Po osmi letech se na plátna kin vrací legendami opředená „panenská královna“ Alžběta I. A to opět v podání Cate Blanchettové, výjimečné herecké osobnosti svojí generace. Zachycuje Alžbětu po jejím nástupu na trůn, kdy musí nejen obhajovat svoji pozici, ale touží i po rozšiřování britského impéria. Tyto její ambice podporuje také proslulý mořeplavec sir Walter Raleigh, k němuž Alžbětu poutá ovšem víc, než jen společná touha dobývat neznámé končiny světa. V této roli se představuje další výrazný umělec v nejlepších letech, britský herec Clive Owen. Už jen přítomnost těchto dvou „hráčů na úrovni“, jejichž výkony zatím nikdy nepoznamenala stopa přiotráveného rutinérství - což je bohužel devízou mnoha jejich dnešních kolegů – by měla zaručovat i „podívanou na úrovni“. Navíc na snímek praskla zase jednou velká dolarová částka, takže dobových kostýmů, parádních přehlídek královského námořnictva a velkolepých bitev si jistě milovníci velkých historických výprav užijí, co hrdlo ráčí.

Sejmi je všechny

Ctitelé charismatického Brita Clivea Owena si svého idolu tento měsíc náležitě užijí. Po romantickém korzárovi radikálně mění polohu v drsného moderního pistolníka pana Smithe v akčním thrilleru s prostým imperativem v názvu – Sejmi je všechny. Po bok proklatě pohledného Clivea se postaví (ještě stále) proklatě pohledná Monica Bellucciová a společně se budou snažit ochránit novorozené robě před bandou všeho schopných zabijáků, jimž velí gangster v podání Paula Giamattiho. Pořádná porce kulek a výbuchů, rychlost a adrenalin ve společnosti svérázné rodinky. Co se z téhle explozivní směsice extrémního násilí a humoru vyklube si netroufnu hádat, nudit bychom se však rozhodně neměli.

Beowulf

Na motivy legendy o bojovníku Beowulfovi, základního to kamene britského písemnictví vytvořil americký režisér Robert Zemeckis svojí oblíbenou technikou „performance capture“ – akce živého herce se pomocí senzorů, umístěných na jeho těle, přenese do počítačové podoby a vytvoří se tak jeho virtuální dvojník – další dobrodružnou filmovou výpravu do hlubin dávnověku. Komu se tento způsob nelíbí, ať si co chce políbí, Polární expres, touto metodou vytvořený, vydělal balík a proto se frčí dál. Jak vidno, tento způsob práce nevadí ani oněm živým hercům. Zatím asi necítí v ohrožení, naopak rádi si zřejmě vyzkouší neobvyklé. Tak příklad Toma Hankse následují Anthony Hopkins, Angelina Jolie, John Malkovich, Robin Wright Penn a další. Pořád ještě ale vypadají příliš nakresleně, než aby je bylo možno vnímat na stejné úrovni jako originál. Zatím…

Crash Road

Popularitu „české Paris Hilton“, jak rádi naši novináři nazývají modelku a dceru slavné matky Agátu Hanychovou, se rozhodl využít režisér Kryštof Hanzlík a obsadil ji do její zatím první filmové role ve svém novém snímku Crash Road. Stručný obsah filmu zní dosti obehraně: osmnáctiletá dívka, která má odmalička problémy s integrací do společnosti se vydává na prázdninovou cestu po Čechách, rozhodnutá hledat „dobré lidi“. Cestou potkává různé existence a nakonec dojde až „na konec“. Tak to by bylo, cynik by poznamenal, že už dokonce tolikrát, že snad ani nestojí za to o tom zase točit. Tvůrci jsou však jiného názoru, a třeba chystají příjemné překvapení, jak toto nepříliš nápaditě koncipované téma oživit a dát mu nějakou neotřelou podobu.

Persepolis

Svobodomyslná, tvrdohlavá, umíněná, pod čádorem tričko s nápisem Punk´s not ded a v hlavě naivní a mlhavé představy o úžasném životě na hříchem prožluklém Západě – taková je desetiletá Marjane, hlavní hrdinka animovaného filmu, který vznikl na motivy prvního íránského komiksu, jehož autorkou je žena. Marjane Satrapi, íránská kreslířka žijící ve Francii, vytvořila humornou výpověď o neradostném dětství v Íránu 70. let, kdy vláda ideologie islamistického režimu dosáhla vrcholu a nade vším se vznášel duch absolutní nesvobody a represí. Situace, ne nepodobná té české normalizační. Film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na letošním festivalu v Cannes a tím jistě jeho triumfální cesta nekončí. Tenhle nekonvenčně pojatý snímek o síle skutečné „girl power“ berte jako tip na film měsíce a rozhodně by jste si ho neměly nechat ujít.

Chyťte doktora

A opět rovnýma nohama do úsměvné české reality – aspoň jak ji prezentují tento měsíc představitelé naší hrané kinematografie. Ale prý stojí nohama pevně na zemi. Toto tvrzení si budeme již brzy moci ověřit ve filmu, který je velmi pozdním hereckým debutem populárního frontmana skupiny Chinaski Michala Malátného. Malátný je původem divadelní herec, co ho přivedlo po mnoha letech úspěšné hudební kariéry zrovna k filmu se jistě dozvíme z mnoha rozhovorů, každopádně znamená to zjevení se nové tváře na plátnech českých kin. Příběh sukničkářského gynekologa, který se musí rychle rozhodnout mezi milenkou a manželkou, má celkem tři varianty. V roli obou doktorových žen se představí Tatiana Vilhelmová.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz