Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Recept: Rozpáraný lilek - pozdrav od Jacka

Recept: Rozpáraný lilek - pozdrav od Jacka

Lenka Požárová

Story: Po vzoru některých receptů, které hlásaly upéct celý lilek po dobu 20 minut do zkrabacení, jsem to jednou vyzkoušela. Pekla jsem 20, 30, 40, 60 minut a slupka lilku byla pořád vypnutá jak pleť dvacítky. Naštvaně jsem rozevřela troubu a chystala se lilek nakrojit. Jakmile jsem do něj zapíchla nůž, ozvala se rána jak z děla a lilek explodoval. Najednou jsem stála o pět metrů dál (asi tou tlakovou vlnou). Dužina se roztrhala na cáry, které na jednom konci držely na slupce, takže lilek připomínal chobotnici s chapadly. Hm, škoda, že jsem se v žádném receptu nedozvěděla, že je třeba lilek předem propíchat vidličkou…

pro 4 osoby

příprava 15 min. + pečení 30 min.

4 lilky (každý asi 300 g)

2 balení sýra cottage (balení po 180 g)

2 jarní cibulky s natí

4 lžíce slunečnicových semínek

4 lžíce dýňových semínek

sůl

pepř

olivový olej

Z lilků odkrojte stopku, propíchejte ze všech stran vidličkou a na plechu či v zapékací misce pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180 °C) asi 30 minut doměkka. Lilek by měl mít v závěru zkrabacenou slupku.

Smíchejte sýr cottage, sekanou jarní cibulku a nasucho opražená semínka. Dle chuti osolte.

Upečený lilek podélně nařízněte, rozevřete a naplňte směsí sýra cottage. Okořeňte pepřem. Podávejte se salátem nebo s rozpečenou bagetou potřenou česnekem.

Recept pochází z nové kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si LILEK", více informací na www.zapalena-kuchrka.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz