Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Jak na míchaná vajíčka aneb snídaně jako od profíka

Jak na míchaná vajíčka aneb snídaně jako od profíka

30.1.2024 - AndreaP.

Míchaná vajíčka (nazývaná také jako smažená vejce, vaječina) jsou oblíbenou snídaní, která se na první pohled zdá velmi jednoduchá. Nicméně zdání klame, aneb jak se říká, právě na těch nejsnažších věcech se často ukáže umění kuchaře. A udělat dobrá míchaná vajíčka dělá mnoha lidem problém. Proč tomu tak je? Jaká jsou základní pravidla? Pojďme si je shrnout v pár základních bodech.

(fotografie: Pixabay.cz)

Vejce musí být pokojové teploty. Vytáhnout je z lednice a vhodit přímo na pánev, to jim prostě neprospívá.

Ideální je vajíčka také rozklepnout mimo pánev (postupně po jednom do misky), kde je pak společně řádně prošleháte, aby se spojil bílek a žloutek (šleháním nešetřete, čím déle šleháte, tím více vzduchu do nich dostanete a budou nadýchanější). Rozklepnutím mimo pánev také snadno odchytíte případné špatné vejce, které by mohlo znehodnotit celý pokrm.

Napadlo vás někdy, že i pánev může být problém? No jistě, a mluvíme zejména o její velikosti. V malé pánvi vejce pro celou rodinu prostě neuděláte, naopak ve zbytečně velké pánvi porce pro jednu osobu bude akorát tak vysušená.

Základem je také teplota, pánev nejprve musíte pořádně rozehřát, ale samotná vejce už pak připravujete na mírném plameni.

Přecházíme k máslu (ano, máslo je opravdu základ celé přípravy - nesnažte se ho nahradit olejem, výsledek nikdy nebude tak dobrý). Základní pravidlo zní, čím více másla, tím lépe. Ano, je to tak, máslem prostě nešetřete! Na rozpálenou pánev dejte 2/3 másla, nechce lehce rozpustit a ihned stáhněte teplotu, pak přidejte vejce. Máslo nesmíte v tomto bodu přepálit, protože v tom případě vám pak vajíčka zhořknou. Až začnou vajíčka housnout, přidejte zbývající máslo. Takto bude výsledek hladký a lahodný.

A teď možná pro někoho překvapení, ale teprve nyní přichází čas na sůl a pepř. Ten okamžik, kdy si výsledný pokrm dochutíte. Přiznejte si, kdo z vás vajíčka solí ihned po rozklepnutí? A proč se to nemá? Díky soli pustí vejce vodu a ta ovlivní výslednou chuť.

A posledním úsekem je čas. Vejce je třeba neustále míchat, proto se jim také říká míchaná. A záleží i na úhlu, vejce se musejí míchat od krajů do středu, aby byla rovnoměrně propečená. Jednu porci stačí míchat zhruba jednu minutu. V okamžiku, když jsou vejce lesklá a vypadají mírně nedovařeně, je nutné je ihned odstavit. Pak totiž rozhoduje každá sekunda, kdy od vláčných krémových vajec máte vysušenou hmotu. Proto buďte ve střehu a stáhněte je včas,  posledních pár okamžiků se vejce sama dodělají mimo plotýnku.

Základní postup tedy znáte a teď hurá na recept, jelikož jen trénink dělá mistra. Tak tady je a jako odměnu si do míchanice přidáme také šunku.

Na 1 porci potřebujeme:

  • 3 vajíčka
  • 2 lžíce smetany či mléka
  • 2-3 plátky salámu (např. šunky)
  • 1 menší cibulku
  • sůl
  • pepř
  • plátek másla

Cibulku nakrájíme na jemno, salám pak na tenké proužky. Celá vajíčka rozšleháme v misce se smetanou (či mlékem).

Na pánvi rozehřejeme máslo, poté na něm zpěníme cibulku. Přidáme salám a krátce vše orestujeme.

 Až se nám cibule a salám orestuje, ztlumíme plamen a přilijeme rozšlehaná vejce.  Smažíme na mírném plameni za stálého míchání.

Na plotýnce necháme do doby, než mají požadovanou tuhost, někdo má rád krémovější, více tekuté někdo naopak sušší, ale pozor ne vysušené. V tomto okamžiku můžete přidat právě ještě kousek másla pro zjemnění. Nezapomeťe na sůl a pepř, přišla jejich chvíle!

Přendáme na talíř, posypeme pažitkou a podáváme s čerstvým pečivem namazaným máslem, doporučujeme například nejkřupavější domácí housky či zejména pro muže pak křupavé domácí rohlíčky s vůní piva. Nezapomeňte ani na zeleninovou oblohu, která dodá pokrmu barvy a nám vitamíny.

Zdroje:

  • ireceptar.cz
  • redakce Babinet.cz - napsala AP

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz