Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Po hořčíku volá každá naše buňka. Jak poznat, že naše tělo trpí jeho nedostatkem?

Po hořčíku volá každá naše buňka. Jak poznat, že naše tělo trpí jeho nedostatkem?

29.7.2023 - redakce Babinet.cz

Hořčík neboli magnézium potřebuje každá naše buňka. Podílí se na enzymatických reakcích, které zajišťují produkci energie v těle a bez energie, jak je známo, není výkon. Hořčík je důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Jak rozpoznat, že naše tělo trpí nedostatkem magnézia a jak to napravit, radí vedoucí Lékárny Mgr. Martina Petrošová.

Vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Martina Petrošová / zdroj Lékárna AGEL

Hořčík je druhým nejčastěji zastoupeným minerálem v lidských buňkách, proto jeho nedostatek na sebe nenechá dlouho čekat a začne se brzy projevovat. „U osob, které trápí únava přes den, jsou často nervózní, či občas bez důvodu mívají křeče nebo tik v obličeji, je pravděpodobné, že mají v těle nedostatek hořčíku. K dalším častým příznakům patří například častá bolest hlavy, nespavost či bušení srdce. Dokonce padání vlasů nebo lámavé nehty mohou být způsobeny nedostatkem tohoto minerálu. Je však třeba upřesnit, že tyto projevy se mohou shodovat s projevy jiných onemocnění,“ uvádí vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Martina Petrošová s tím, že v případě dlouhodobého trvání potíží je lepší navštívit lékaře a poradit se s ním.

„V každém případě doplnění hořčíku nemůže ublížit. Nebezpečí se může vyskytnout jen u osob s ledvinovými chorobami nebo hyperfunkcí štítné žlázy. Pro ostatní je stanovena doporučená denní dávka hořčíku na 300 až 400 miligramů,“ doplňuje Mgr. Petrošová a dodává, že údaj je pouze orientační, protože potřeba hořčíku se významně zvyšuje se stoupajícím věkem, se zvýšenou fyzickou nebo psychickou námahou, při onemocnění srdce, v těhotenství, při kojení atp.

Hořčík je možné doplnit vyváženou stravou s dostatkem celozrnných výrobků, ořechů, ovoce a zeleniny, ale významným zdrojem mohou být také třeba minerální vody s obsahem magnézia. Vydatnost hořčíku z potravin však závisí na mnohých faktorech, jakými je kromě kvality potravin také celkový životní styl. Tučná jídla, vysoká míra sladkostí, produkty z bílé mouky, stres nebo i občasná konzumace alkoholu nás o hořčík připravují.

Deficit je možné zmírnit také užíváním doplňků stravy s obsahem hořčíku. Může být obsažen v různých formách sloučenin, které se liší svou vstřebatelností. Na rozdíl od oxidu hořečnatého, který má vstřebatelnost jen okolo 10 %, má citrát hořečnatý vstřebatelnost okolo 80 až 90 %. „Pro maximální využitelnost hořčíku potřebuje tělo dostatek vitamínu B6. Společné užívání magnézia a B6 tak působí nejefektivněji,“ upozorňuje farmaceutka.

Doplněním hořčíku pomůžeme tělu vrátit fyziologickou rovnováhu, zklidnit emoce, zvednout soustředění a zároveň doplnit novou energii. Proto na něj nezapomínejte, váš organizmus si ho zaslouží.

 

zdroj: vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Martina Petrošová

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz