Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Omega-3 snižuje riziko infarktu, zlepšuje paměť a imunitu včetně psychického stavu

Omega-3 snižuje riziko infarktu, zlepšuje paměť a imunitu včetně psychického stavu

2.5.2023 - redakce Babinet.cz

Všechny tučné pokrmy, které jíme, nemusejí vždy přispívat ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Některé tuky škodlivé nejsou a jejich pravidelná konzumace naopak podporuje zdraví organismu. Jsou jimi především omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám.

foto / Freepik

Omega-3-nenasycené mastné kyseliny tvoří nezbytnou součást naší výživy, protože mají významné zdravotní účinky na celý náš organismus. Omega-3-mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob, blahodárně působí na mozek a kvalitu zraku, posilují imunitu, pomáhají v léčbě ekzému, akné, lupenky a jsou prevencí mnoha druhů nádorových onemocnění. Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit a musíme je tedy přijímat stravou. Do omega-3-mastných kyselin patří tzv. alfa-linolenová kyselina, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.  Jejich pravidelná konzumace může přispět k dobrému stavu celého kardiovaskulárního systému. Snižuje se tak hladina „zlého“ LDL cholesterolu, vysoký krevní tlak i riziko tvorby krevních sraženin v krvi. Tím lze předcházet vzniku infarktu a mrtvice.

Nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová radí: „Esenciální omega-3 mastné kyseliny si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Protože jsou však nepostradatelné nejen pro zdraví srdce a cév, ale i pro správnou funkci mozku, očí a imunitního systému, měly by být samozřejmou součástí naší stravy.“

K čemu jsou tedy dobré?

Na omega-3 mastných kyselinách je úžasná jejich "univerzálnost". Ať už si vzpomenete téměř na jakoukoliv chorobu nebo zdravotní problém, tyto kyseliny v těchto případech značně pomáhají:  

- prevence srdečně cévních chorob

- schopnost bránit tvorbě krevních sraženin

- prevence infarktu myokardu a cévních onemocnění

- účinkuje protizánětlivě

- zmírňují vznik chronovy choroby, roztroušené sklerózy a artritidy

- u děti napomáhají k rozvoji mozkových funkcí

- snižují škodlivý cholesterol

- snižují krevní tlak

- blahodárný vliv na činnost mozku

- zmírňují menstruační bolesti

- zmírňují společně s omega-6-mastnými kyselinami kožní poruchy

- důležité užívat také při lupénce

Tip nutriční terapeutky

Namísto potravinových doplňků si raději hlídejte jídelníček s častým příjmem ryb a ořechů. Omega-3 mastné kyseliny jsou v této formě lépe vstřebatelné a využitelné. Jak sami vidíte, omega-3-mastné kyseliny jsou neuvěřitelný zázrak dnešní výživy v boji s mnoha onemocněními. I přesto, že jsou tak účinné, máme jich nedostatek a to vlivem nesprávně složené stravy. Pojďme se tedy podívat, kde se nacházejí a co se děje s naším organismem, když jich máme málo.

Nedostatek omega-3-mastných kyselin

- únava

- suchá pokožka

- časté nachlazení

- deprese

- bolesti kloubů

Doporučení:

  • konzumovat v průměrně 2 porce ryb/týden
  • (losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs, sumec, úhoř a pstruh)
  • rybí konzervy doplnit kvalitním rostlinným tukem bohatým na omega 3 mastné kyseliny (tuk se při zpracování z ryb odděluje – minimální množství omega 3 mastných kyselin, nutno doplnit jiným zdrojem)
  • používání různých druhů olejů lisovaných za studena (především lněný - nejvíce těchto kyselin, řepkový,...)
  • preferovat kvalitní tuky rostlinného původu
  • zařazovat do stravy rostlinné margaríny, jimiž jsou o omega-3 mastné kyseliny obohacené
  • konzumace dýňových, slunečnicových, konopných, lněných semínek, vlašskýcho ořechů, mandlí a sezamu
  • v krajním případě i doplnit ve formě potravních doplňků (pokud někdo nejí ryby)

I přesto, že omega-3-mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, tak jejich nadměrná konzumace může způsobit mozkovou mrtvici, v důsledku nadměrného zředění krve. Také doporučuji přijímat tyto esenciální mastné kyseliny jen formou zdravého jídelníčku, nikoliv potravními doplňky.

napsala RŘ

zdroje:

https://www.dafit.cz/omega-3-mastne-kyseliny-prinos-ucinky-a-vliv-na-zdravi-aneb-kdy-a-proc-je-uzivat-a-jake-vybrat/

https://www.fitness007.cz/blog/omega-3-a-vliv-na-zdravi-dlouhodobe-uzivani-ucinky/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz