Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Film: Mezinárodní festival outdoorových filmů 2006

Film: Mezinárodní festival outdoorových filmů 2006

Petra Svobodová

Máte rádi pořádný adrenalin, nebo vám nějaké to vzrůšo chybí a hledáte na něj návod? Máte naopak pocit, že každý riskující je v podstatě blázen? Potom máte jedinečnou možnost prožít adrenalin a daleké cesty v pohodlí luxusně vybaveného kina a v duchu litovat „blázny“ na plátně.

Tento prosinec se do Prahy přesune putovní festival outdoorových filmů, který již navštívil 16 českých měst a putuje po nich od začátku října. Jeho čtvrtý ročník začíná 4. prosince a bude se konat ve dvou kinosálech kompletně zrekonstruovaného kina Atlas (Sokolovská 1 - Karlín). Součástí tohoto ve světě ojedinělého festivalu je i závěrečné vyhodnocení soutěžních snímků. Přehlídka se však týká nejen ryze adrenalinových a extrémních, ale i cestopisných filmů. Odborná porota ze všech padesáti dvou přihlášených vybrala nejlepších 20, které budou soutěžit ve třech kategoriích. Kategorie A zahrnuje dobrodružný a extrémní sportovní film (např. horská kola, lyžování, extrémní lyžování a motoristické sporty). Do kategorie B se řadí snímky horolezecké a horské, zahrnující také expediční lezení, lezení v ledu a snímky týkající se horské krajiny a člověka). A nakonec kategorie C, ve které mezi sebou soutěží dobrodružné vodní sportovní filmy. V ní můžete zhlédnou rafting, vodácké sporty, kanoistiku, jachting, potápění, surfing, dálkové plavání a vůbec vše, co se týká této životadárné tekutiny.

Festival, ale není jenom o filmech. Nedílnou součástí jsou také doprovodné programy, zvláště besedy s významnými a vrcholovými sportovci. V Praze se tak můžete těšit na diskuzi s předním českým polárníkem Václavem Sůrou. Můžete se třeba zeptat, jaké to je, jít na sever a najednou jít na jih, aniž byste se otočili. Proběhne také setkání s nejlepšími vodáky a reprezentanty ČR. Zblízka se tak můžete setkat se Štěpánkou Hilgertovou, Michaelou Mruzkovou-Strnadovou a Kamilem Mruzkem. Zvídavé otázky nejen z oblasti politiky můžete položit i Lukáši Pollertovi.

Samotný festival bude probíhat od pondělí 4.12. každý den v podvečerních hodinách (dvakrát denně od 17:30 nebo 18:00 a od 20:00 nebo 20:30) v malém i velkém sále kina Atlas až do slavnostního zakončení a vyhlášení výsledků. To proběhne v sobotu 9.12. od 18:00 ve velkém sále. Na návštěvu festivalu tedy máte necelý týden, během kterého můžete zhlédnout až sedmdesát snímků. Filmy různé délky (od šesti minut po sedmdesátiminutové) jsou zařazeny do bloků trvajících kolem hodiny a půl. V jednotlivých blocích se nacházejí snímky z různých kategorií. Můžete si tak dopřát různorodý zážitek nejen z potápění, lezení po skalách, ale i cestopisu po cizokrajných končinách. To vše stihnete prožít za jediný večer. Vstupné je platné na celý filmový blok (2 až 5 snímků) a pohybuje se kolem 60Kč.

Do tohoto projektu se zapojili tvůrci ze dvanácti zemí světa, od Itálie, Filipín, Peru až po Súdán. Ani domácí zastoupení pochopitelně nechybí. Novinkou letošního ročníku je dabování každého promítaného snímku, které vám umožní lepší prožití nevšedního zážitku. Ani naši nejbližší sousedé nezapomněli vyslat své zástupce, díky tomu může shlédnout například Premeny Tatier. Tento snímek sugestivně popisuje Tatry a jejich zvláštnosti, včetně katastrofální vichřice před dvěma roky.

Pro příznivce horolezectví je tento ročník velice bohatý. Přesvědčíte se, že slézt se dá opravdu cokoliv a navíc oceníte úžasnou přírodu Laosu i Spojených států. Přesvědčit se o schopnostech polských horolezců se můžete ve snímku XPL Rock, kde také oceníte malebné scenérie. Pokud máte raději vodní živel, může festival nabídnout mimo jiné potápění se žraloky (film Tiger shark) nebo extrémní widsurfing. Že nevíte co může být na widsurfingu extrémního? Pak dejte na můj tip a jděte si vychutnat windsurfingové mistrovství Thomase Miklautsche, který se tentokrát vydal surfovat do Himalájí (OM-A journey into mountaineering and extreme windsurfing). Prostřednictvím festivalu můžete prožít i výstupy na nejen himalájské velikány. Stejně lehké jako pohlédnout z vrcholku Nanga Parbat nebo K2, pro vás bude v kinosále dobýt Severní pól (Severní pól 2005). Nebo byste se raději potápěli pod ledovou krou silnou dva metry (Ledový příliv)? I pokud se bude chtít příští rok zúčastnit soutěže Dolomiten Mann, Adrenalin Cup či Adventure Trophy Zakopane, doporučuji nejdříve shlédnout příslušné filmy. Přesný harmonogram promítání spolu s popisem nominovaných i mimosoutěžních filmů naleznete na webových stránkách www.mfof.cz .

Po zhlédnutí jednotlivých filmů, jistě budete mít chuť vyzkoušet si něco neobvyklého na vlastní kůži. A pokud nezůstanete jen u snění a přikročíte k realizaci, nezapomeňte sebou přibalit také kameru. Již příští rok může být na pátém ročníku festivalu outdoorových filmů promítán právě váš snímek.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz