Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Trnka obecná: Nakopne po nachlazení a dětem pomůže s nekonečnou rýmou

Trnka obecná: Nakopne po nachlazení a dětem pomůže s nekonečnou rýmou

8.11.2022 - redakce Babinet.cz

Trnka obecná, trpká slíva, divoká trnka, trn, lop i slivoň trnka. Pod všechny tyto názvy si můžeme dosadit keř, který na jaře nelze přehlédnout. Je zcela obsypaný bílými kvítky a probouzející se krajině dodává půvabný ráz. Tmavomodré plody, tedy mírně ojíněné peckovice, pak sbíráme až po prvních nočních podzimních mrazících. Ty přemění jejich trpkou chuť na lehce nasládlou a my tak můžeme využít i širokou škálu léčivých účinků, které trnka má.

foto / Pexels

Pozor na záměnu

Samotnou trnku obecnou si samozřejmě nespletete s muchomůrkou červenou, ale dost často si pleteme názvy. Hlavně v moravských končinách se můžeme setkat s tím, že se klasické švestce říká trnka. I když je trnka obecná skutečně příbuznou švestek, mirabelek a slív, není to jedno a totéž. Poznáte to například i v souvislosti se slivovicí. Její ocásek chutná přece jen trošku jinak, než je tomu u trnkovice.

K záměně však nemusí dojít jen tehdy, když trnku pojmenováváme. Než se na keři objeví plody, můžeme si ji splést také s hlohem.

Co sbíráme

Trnka obecná je úžasná v tom, že prakticky zužitkujeme téměř všechny její části. Sbíráme tak květy, plody i listy. Kvítky si natrháte za suchého počasí a musíte na ně vyrazit nejlépe tehdy, než úplně rozkvetou. S košíkem se tak na květy trnky vydávejte zhruba od dubna do května a pak si je nasušte.

Na plody si musíme počkat do prvních mrazíků. Až po nich trpkost trochu ustupuje a můžete si tak pár syrových plodů sníst. Trnka ale nikdy není tak slaďoučká jako klasická švestka a chuťové buňky vám větší množství čerstvých plodů stejně nedovolí.

foto / Freepik

Pokud jde o sytě zelené listy, ty si můžete přidat do své pleťové vody nebo k šamponu. Lístky trnky pleť zbavují zašedlého filmu a vlasům dodávají pružnost.

Trnka v kuchyni

Byť syrová trnka není až takový chuťový zážitek, po úpravě je to sto a jedno. Můžete si je zavařit, nasolit i naložit podobně jako olivy. Z trnky obecné také připravíte vynikající povidla, která už se těm švestkovým hodně přibližují.

Plody vám pak skvěle poslouží i při přípravě likérů, vína, jako přísada do sladkých krémů a dezertů. Dále nesmíme vynechat lahodné čaje, pečené čaje, sirupy i míchané čajové směsi.

Zdravotní účinky

Každá část trnky má v lidovém léčitelství čestné své místo a každá část rovněž obsahuje blahodárné složky. Bobulky trnky jsou plné vitaminu C, E, A. Zároveň jsou bohaté na třísloviny, vápník, hořčík, atd. Antioxidační a protizánětlivé účinky jsou jejich parketa. V květech, stejně jako v plodech, pak najdeme např. amygdalin nebo kumarin.

A s čím vším nám všechny tyto zdraví prospěšné látky, které získáme odvarem z plodů, konkrétně pomohou?

  • posilují imunitu
  • nabudí a probudí unavený organismus
  • trnka pomáhá nejen při nachlazení, ale dostane vás dříve do formy i po něm
  • hlavně u dětí trnka pomáhá na nekonečnou zadní rýmu
  • při podrážděném žaludku
  • při nadýmání
  • při průjmu
  • snižuje nevolnost
  • uklidňuje žaludek po zvracení
  • v jarním období čistí krev
  • pomáhá při hubnutí
  • má jemně projímavé účinky, které se hodí i pro děti
  • tlumí křeče
  • listy trnky pomohou při ledvinových potížích
  • plody mají desinfekční účinky
  • trnka pomáhá při bolestech v krku
  • zklidňují záněty
  • při zánětech dásní
  • afty
  • květy pomohou při problémech s dýcháním
  • posiluje srdce
  • zkvalitňuje spánek

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/1034-trnka-obecna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

https://www.healthbenefitstimes.com/blackthorn-or-sloe/

https://www.healthdigezt.com/health-benefits-blackthorn/

https://healthybenefits.info/health-benefits-of-blackthorn-or-sloe/

https://www.rxlist.com/blackthorn/supplements.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip