Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Je libo fenykl? Uleví nejen při zažívacích potížích, ale zazáří také v kuchyni!

Je libo fenykl? Uleví nejen při zažívacích potížích, ale zazáří také v kuchyni!

30.5.2022 - AndreaP.

Dá se říct, že tato bylina původem ze Středomoří u nás už zdomácněla.   A není divu, je nám užitečná od narození po stáří. Jestli by si nějaká zelenina zasloužila pomník, byl by to fenykl. Oblíbená je pro své účinky, charakteristickou vůni i nasládlou chuť. Úplně nejznámější je fenyklový čaj. Ten je velice oblíbený především u kojících maminek, neboť jednak podporuje laktaci, a mimo to působí pozitivně proti kolikám a nadýmání, což bývají velmi častá trápení malých miminek. Samozřejmě stejně tak proti nadýmání, či potížích s trávením obecně, ho mohou využít i dospělí.

(fotografie: Pixabay)

Příprava čaje je velice jednoduchá. Jak na něj?

Nečekejte vůbec žádné složitosti, maximálně tak trošku síly při drcení semínek. Připravte si tedy jednu lžíci fenyklových semínek, které, a už jsem u té síly, je potřeba rozdrtit, ideálně v hmoždíři. Díky drcení se ze semínek totiž uvolní větší množství zdraví prospěšných látek než při jejich luhování vcelku. Rozdrcená semínka nasypte do šálku, zalijte vroucí vodou a nechte luhovat cca 15 minut. Poté přeceďte a můžete ochutnat. 

Co se dá dále využít z fenyklu?

  • Stonky připomínají celer, ale chutnají po anýzu.
  • Listy využijete jako koření.
  • Semena mají příznivé účinky a také se dají použít jako koření. Bezesporu mají z celé rostliny největší benefit.
  • Hlíza je v kuchyni považována za velmi chutnou zeleninu.
   Přečtěte si také: V hlavní roli ... FENYKL

Jak použít fenykl v kuchyni

Fenykl je zimní zelenina, která je velmi chutná a zdravá. Nejvíce inspirace pro jeho využití najdeme v italské, francouzské a řecké  kuchyni, kde se využívá v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte například aromatický fenyklový salát, který se výtečně hodí jako příloha k pečenému či grilovanému masu. Jak na něj? Fenykl a celer nakrájíme na jemné proužky, jablka na tenké plátky. Z citronové šťávy, oleje, soli a pepře vymícháme dresink v hladkou emulzi, smícháme s fenyklem, celerem a jablkem, dáme na 15 minut odležet do lednice.

Fenykl se hodí jako příloha k rybám, výborný je zapečený s masem. Můžete ho rozpůlit a po vrstvách rozebrat, aby vytvořil jakousi mističku, kterou následně naplníte oblíbenou směsí.

Pokud máte rádi chuť lékořice, jsme si jistí, že si vás fenykl získá a zařadíte ho do svého jídelníčku. Pokud budete chtít silnou chuť zjemnit, stačí fenykl povařit.

Další účinky fenyklu na zdraví?

  • bojuje proti chudokrevnosti

  • zlepšuje zažívání i vylučování a potlačuje pocit nadýmání či koliky

  • prospívá srdci a srovnává krevní tlak

  • upravuje hladinu ženských hormonů, pomáhá při menstruačních obtížích a usnadňuje nástup laktace

  • odstraňuje zápach z úst

  • nálev ze semínek má pozitivní vliv při prevenci nástupu rakoviny

  • posiluje mozkové funkce

  • zvyšuje imunitu a je užitečný při infekcích dýchacích cest

  • zpomaluje zhoršování zraku související s věkem.

Až budete v obchodě vybírat hlízy fenyklu na večeři, sáhněte po těch menších, které jsou zpravidla mladší, šťavnatější a chutnější.

 

Zdroje použité v článku:

  • lekarna.cz (autor Radka Malečková)
  • bylinkova.cz/fenyklový čaj
  • redakce Babinet.cz (napsala Andrea Pastirčáková)

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip