Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Kešu ořechy nejen dobře chutnají, ale také dobře prospívají našemu tělu. Zajímavosti, které jste o kešu nevěděli

Kešu ořechy nejen dobře chutnají, ale také dobře prospívají našemu tělu. Zajímavosti, které jste o kešu nevěděli

2.4.2022 - redakce Babinet.cz

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

fotografie: Freepik

Kešu oříšek roste na stromě, který se jmenuje Ledvinovník západní. Největší množství těchto stromů najdeme v afrických státech Mozambik, Tanzánie a Nigérie. V Africe se ovšem kešu oříšky téměř nezpracovávají. Většina z nich se proclí a na zpracování se vozí do továren v Indii a Vietnamu, odkud následně putují do všech koutů světa.

Jedno jablíčko, jeden oříšek

Ledvinovník plodí kešu jablíčka, na nichž se pak nachází nepukavé plody – kešu oříšky ve skořápce. Plod dozrává tři měsíce a zajímavostí je, že se na něm krátkou dobu nachází dva květy zároveň. Jeden odkvetlý patřící ke kešu oříšku a druhý patřící k jablíčku. Na jednom jablíčku je jen jeden oříšek. „Z jednoho stromu se po tříměsíčním čekání sklidí pouze 60-80 kg vyloupaných kešu ořechů. To jim pochopitelně navyšuje cenu. Při sklizni se však využívá i dužnatá část, tedy kešu jablíčka. Dělají se z nich levné džusy, něco jako mošt,“ říká Jana Kremlová, majitelka české firmy ALIKA, která se zabývá pražením suchých plodů.  

Plody Ledvinovníku trhají sběrači pomocí tyček, které mají na konci připevněnou síťku na zachytávání jablíček. Evropanům kešu jablíčko obvykle připomíná spíše červenou papriku. Je velké zhruba jako dlaň dospělého člověka a na jeho konci se nachází malý skořápkový rohlíček s jedlým jádrem. Ten po oddělení od jablíčka putuje do primitivních továren, kde se ohněm nahřeje jeho skořápka. Tím se naruší, a poté je okamžitě zchlazena pramínkem vody.  Správně by tak měla být ohněm narušená pouze skořápka a oříšek uvnitř by měl být v jednom kuse, bílý a nepoškozen.

Nikdy nejsou tak úplně raw

Dále přijde na řadu dělnice, která ručně pomocí kamenů rozbíjí skořápku a vyndává kešu oříšky. V tuto chvíli mají oříšky ještě poslední tenkou červenou slupku. Sloupává ji rukama či nožem druhá dělnice. Třetí dělnice následně oříšky třídí dle velikosti a zabarvení do systému barevných plastových misek. V Evropě na to máme sorty, v Indii se třídí podle zraku dělnic. „Roztříděné ořechy se dají na plechy a vloží do trouby na dosušení při teplotě 60-70 °C. Proto by oříšky neměly být řazeny mezi raw potraviny. Sušení je totiž dáno mezinárodní normou, podle níž má každý ořech předepsanou vlhkost, aby se v něm netvořily škodlivé mikroorganismy,“ upřesňuje Jana Kremlová z firmy ALIKA. Posledním krokem při procesu zpracování nature podoby ořechů je tzv. fumingace. Jedná se o krátké napuštění plynem, který zabrání výskytu jakýchkoliv červů a hmyzu. Ořechy se vakuované ve velkých přepravních baleních pošlou do cílových destinací, kde jsou v této přírodní podobě prodávány. Případně dále zpracovávány pražením, solením, obalováním v polevě, atd. Kvalita a cena ořechů se odvíjí od velikosti a barvy. Nejdražší jsou ty velké, bílé, bez uštípnutého kraje.

Proč zařadit kešu do jídelníčku?

  • Kešu obsahuje hořčík, který zlepšuje spánek a zpomaluje stárnutí buněk
  • Kešu jsou dobrým zdrojem bílkoviny – proteinu
  • Obsahují zdravé tuky
  • Jsou skvělým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro kosti
  • Mají vysoký obsah vitamínů a minerálů

Kešu ořechy se v posledních letech stávají vyhledávanou surovinou zejména u příznivců zdravého životního stylu. Mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů a jako jediné nejsou alergenní. Jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku. Dokonce se někdy používají jako přírodní antidepresivum.

 

Zdroj: ALIKA, https://www.svetplodu.cz/clanek/130/proc-jist-kesu

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip