Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Sladkého už bylo dost? Přinášíme drobné slané dobroty vhodné nejen na vánoční stůl!

Sladkého už bylo dost? Přinášíme drobné slané dobroty vhodné nejen na vánoční stůl!

18.12.2021 - AndreaP.

V minulém díle listování knihou Stolečku prostři se z roku 1949 jsme si představili drobné vánoční sladké zákusky. Jelikož ale ne všichni holdují sladké chuti, tak nás dnes čekají naopak drobné slané dobroty vhodné nejen na vánoční stůl. Recepty jsou staré desítky let, odzkoušené našimi babičkami a jsou vhodné jako doplnění slavnostně prostřených stolů, případně jako takové odlehčení sladké chuti, která se s vánocemi díky cukroví doslova pojí. Stačí si vzít na talíř pár kousků lahodného slaného pečiva, k tomu sklenici vína a pohodová atmosféra může začít.

(fotografie: Pixabay)

Smetanové tyčinky

  • 50 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 6 dkg tuku
  • 1/8 l mléka nebo smetany
  • 1 žloutek
  • lžička cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 dkg kvasnic

Na potření : bílek, hrubá sůl, kmín

V míse rozmícháme na kašičku rozdrobené droždí, sypký cukr a vlažné mléko. K tomu prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme jemně nakrájený tuk, žloutek, smetanu (mléko) a těsto necháme na teplém místě vykynout. Pak tvoříme tenké tyčky, klademe je na vymazaný plech, potřeme bílkem, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme do zlatova.

Sýrové větrníčky z odpalovaného těsta

  • 1/8 l vody
  • sůl
  • 3 dkg másla
  • 7 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • na špičku nože kypřícího prášku

Krém : 5 dkg strouhaného sýra, 5 dkg másla, špetka papriky, špetka soli

Do rendlíku dáme vodu, tuk a špetku soli. Přivedeme do varu, přisypeme mouku a vařečkou mícháme tak dlouho, až se těsto přestane přichycovat na stěny a dno rendlíku. Dáme je do mísy a mícháme do vychladnutí. Pak přidáme kypřící prášek a vajíčka, jedno po druhém. Dobře promíchané těsto dáme do pytlíčku opatřeného hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech vytlačujeme dále od sebe hromádky. Zprudka pečeme, aby naběhly. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem.

Krém - máslo třeme se špetkou soli, papriky a strouhaným sýrem.

Pečivo z brynzy

  • 12 dkg tuku
  • 12 dkg brynzy
  • 17 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín
  • vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme brynzu a nakrájený tuk. Hmotu spojíme s vejcem a solí. Z těsta vyválíme placku, vypichujeme kolečka, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme ve středně teplé troubě.

(zdroj: kniha Stolečku prostři se z roku 1949)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip