Babinet.cz  /  Magazín  /  Komerční obsah  /  Jak se cítit lépe v roce 2022

Jak se cítit lépe v roce 2022

13.12.2021 - redakce Babinet.cz

Pokud vám přijde, že se necítíte příliš dobře a potřebujete změnu, přečtěte si náš článek, kde zjistíte 5 způsobů, jak změnit život k lepšímu. Některé způsoby jsou těžší, některé lehčí. Ale všechny stojí za to.

Trocha sobeckosti nevadí

Myslete někdy i na sebe, svá přání a potřeby. Svět se netočí pouze okolo vaší rodiny, přátel a známých. Vaše potřeby jsou stejně důležité. A pokud jste maminka, tak kolikrát ještě důležitější. Dělejte si radost. Jednou to může být kvalitní oblečení z outletu, jindy 30 minut čtení, den ve spa, sklenička s kamarádkou nebo romantický večer s partnerem.

Život není jen o práci, ale také o odpočinku a radostech. Musíte se umět zastavit. Když si pravidelně naordinujete odpočinek, bude vám mnohem lépe. A když vám bude lépe, tak i lidem okolo. Je to začarovaný kolotoč. Někdy je to těžké a chce to trochu kouzlit s časem a možnostmi. Ale naprosto vždy se to vyplatí.

Sepište si své mínusy a plusy

Toto není úplně příjemná část, ale díky ní se na sebe podíváte jako na celek. Z toho se pak mnohem lépe odráží dál. Vezměte si papír a napište 5 negativ a 5 pozitiv. Buďte upřímná.

Až budete mít hotovo, zaměřte se na negativní body a jak se projevily v nějaké konkrétní situaci. Jak je zlepšit? Možná jste tvrdohlavá, takže by to chtělo občas uznat i pravdu druhého člověka a nebýt tak uzavřená novým nápadům. Snadno vybouchnete? Naučte se počítat do 5 a u toho zhluboka dýchat. Postupem času to bude přirozené a vše vyřešíte s větším klidem.

Představte si nějakou situaci, kterou jste nezvládla podle vašich představ. Vraťte se v čase zpět a promyslete si, co by se dalo udělat lépe. Možná byste řekla něco jiného? Nebo byste radši mlčela. Naopak jste se za sebe nepostavila? Jak bojovat za svá práva, aniž bych urazila lidi okolo? Nebojte se vrátit zpět do situací, ve kterých vám nebylo příjemně. Je to nejlepší způsob, jak se poučit.

Proč tohle cvičení vůbec dělat? Prací na sobě si život značně ulehčíte a zlepšíte. Budete klidnější, vyrovnanější a spokojenější. Možná se vám díky tomu i zlepší vztah s ostatními lidmi. Samozřejmě všechno změnit nedokážete, ale vždy je prostor pro růst a změnu k lepšímu.

A abychom nezapomněli, u pozitivních bodů se taky zastavte a nechte se trochu unést radostí a potěšením. Je skvělé, že jste tak vřelá, nápomocná a cílevědomá. Každý takový není, takže se usmějte a své přednosti náležitě oceňte.

Hlavně v klidu

Lidé mají rádi klid. Adrenalin je sice skvělý zábavní prostředek, ale jen na pár minut nebo hodin. Většinu lidí uhádaní jedinci opravdu vyčerpávají. Nebo “uřvaní”. Snažte se kontakt s těmito lidmi omezit na minimum. Máte kamarádku, která je stále negativní a nikdy to jinak nebylo? A co vám vaše schůzky vlastně přináší? Nejspíš jen smutek, pocit prázdnoty a vyčerpání. Lidé, kterými se obklopujeme, nás mohutně ovlivňují. Jsou ti lidé cílevědomí, inspirativní a zajímaví? Prospívají svému okolí? Nenechte se vysávat.

Mějte okolo sebe klidné lidi, řešte věci s klidem a adrenalin si užívejte jen když vy chcete.

Nevynechte pravidelný pohyb

Je to naprosto nevyvratitelné. Pohyb zlepšuje náladu. Tělo bez pohybu začne ochabovat a bolet. Bolest zad je velmi často způsobená sezením u počítače a nízkou sportovní aktivitou. Lidé, kteří do svého harmonogramu pravidelně zapojují pohyb, jsou šťastnější.

A vůbec nejde o výkony. Někdo sice rád zvedá těžké činky a běhá maratony, ale to neznamená, že se to musí líbit každému. Tělo je k pohybu uzpůsobeno, naopak co rádo nemá je setrvávat v jedné pozici po několik hodin. Ochablé svaly nedokáží vaše klouby chránit před bolestí a zraněním.

Stačí si každý den zařadit procházky, běh, jógu, protahování, sportovní lekci nebo fitko a uvidíte, jak se vám zlepší postoj a eliminuje bolest v zádech. Na Youtube najdete mnoho českých fitness videí, takže cvičit lze i z pohodlí domova.

Namáhejte mozek každý den

Náš mozek je hodně často v útlumu. Pokud nejste vědec, nejspíš mozek dostatečně nenamáháte. A to mu nesvědčí. Rozvoj myšlení, paměti a koncentrace je naprostý základ. A není to ani těžké.

Na trhu najdete opravdu velké množství sešitů a knih s úkoly, s kterými své mozkové závity potrápíte a donutíte je růst a zlepšovat se. Postupem času totiž ochabují a mají tendenci lajdačit. Což vyústí ve špatnou paměť a nekoncentrovanost.

Nebojte se o ně podělit s rodinou a kamarády. Nejvíc je ale ocení rodiče a prarodiče, kterým trénink prospívá úplně blahodárně.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz