Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Božské ovoce, jež je na trhu právě nyní, zpomaluje proces stárnutí a navíc i skvěle chutná

Božské ovoce, jež je na trhu právě nyní, zpomaluje proces stárnutí a navíc i skvěle chutná

28.11.2021 - redakce Babinet.cz

Kaki, někdy také tomel nebo churma, je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například ještě kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, uruguayský pomeranč, indické pomelo či australské rajče nebo čínská švestka. Přestože se v Číně pěstuje již přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.

fotografie: Freepik

Dnes je již toto exotické ovoce rozšířené v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Sklizeň kaki trvá asi tři měsíce. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie nebo z Itálie a Španělska. Plody se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport, a při našem nákupu by neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (podle odrůdy) a dorůstají do průměru 5 – 8 centimetrů. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé a má specifickou sladkou chuť mezi broskví a melounem s nádechem vanilky. Nedostatečně zralé plody a zejména slupka mají svíravou, trpkou chuť, způsobenou vysokým obsahem taninů.

Kaki, jež je velmi chutné samo o sobě, lze konzumovat rovněž i se slupkou, ovšem většinou ji loupeme, neboť je tuhá. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), následně pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené.

Doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami, během výzkumů bylo totiž zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitaminu C a rovněž také aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, a to včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor, nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň, a též na lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Generace před námi toto exotické ovoce vůbec neznaly, a pokud přece jen ano, tak pouze z knih a časopisů. Dnes už si však bez kaki ani v podstatě nedokážeme představit zimní sortiment exotického ovoce. Postupně se rovněž i u nás stalo velice oblíbeným ovocem, neboť díky jeho sladké chuti ho milují především děti. Dováží se k nám od podzimu a rovněž i v průběhu celé zimy.

napsal Petr Matura

zdroj: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kaki-jake-ma-toto-ovoce-ucinky-na-zdravi/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip